Υποκατάσταση στην προώθηση της πολλαπλασιαστικής σκέψης

Υποκατάσταση στην προώθηση της πολλαπλασιαστικής σκέψης

Februar 6, 2023 0 Von admin

Η εκμάθηση βασικών γεγονότων μέσω τεχνασμάτων ή ενός μνημονικού τραγουδιού οδηγεί τους μαθητές σε ένα μονοπάτι απομνημόνευσης και όχι κατανόησης. Συζήτησα προηγουμένως την ιδέα της εννοιολογικής ανάπτυξης εδώ. Όταν οι μαθητές εξασκούν τα γεγονότα πολλαπλασιασμού τους, αναμένεται να περάσουν από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο πολύ γρήγορα. Αυτό θέλει χρόνο!!!

Η πολύ γρήγορη κίνηση αναγκάζει την απομνημόνευση και αποφεύγει κάθε πιθανότητα πολλαπλασιαστικής σκέψης. Πρώτα οι μαθητές καλούνται να μοντελοποιήσουν 3 σειρές των 6 χρησιμοποιώντας χρωματιστά πλακάκια…

Στη συνέχεια, μετά από μια ή δύο μέρες εξερεύνησης συστοιχιών, οι μαθητές αναμένεται να θυμούνται ως δια μαγείας ότι…

Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η ανάπτυξη στρατηγικής είναι το βασικό υπόβαθρο του αυτοματισμού. Στο παρελθόν έχω κάνει στον εαυτό μου τις εξής ερωτήσεις:

  • Πότε οι μαθητές εξασκούν τον πολλαπλασιασμό που δεν γράφεται ως AxB; (για λόγους αυτοματοποίησης)
  • Πότε/πώς ενισχύεται ο πολλαπλασιαστικός συλλογισμός;
  • Πότε αυτοματοποιούνται οι στρατηγικές πολλαπλασιασμού;
  • Πότε οι στρατηγικές αριθμών γίνονται γνώση αριθμών;

Η απάντησή μου και στις 4 ερωτήσεις… Χρησιμοποιώ πολλαπλασιαστικές κάρτες υποτιμολόγησης με την κόρη μου που ήταν στη 2η δημοτικού, έτσι σκέφτηκα ότι θα βιντεοσκοπούσα και θα την κοινοποιήσω.

<<<Κατεβάστε εδώ μια ενημερωμένη έκδοση των καρτών πολλαπλασιασμού υποτιμολόγησης>>>

Τα συνοδευτικά μου:

  • Είναι εύκολο να εντοπίσει ποια γεγονότα αισθάνεται άνετα και έχει αυτοματοποιήσει.
  • Στις 1:15– δείχνει πώς χρησιμοποίησε την πολλαπλασιαστική σκέψη για 6×6.
  • στις 2:00- θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κατανόησή της για την ανταλλακτική ιδιότητα για τον πολλαπλασιασμό για να δημιουργήσει ευχέρεια. Ήταν γρήγορα σε θέση να αναγνωρίσει ότι 7×5=35 στο 1 λεπτό, αλλά χρειάστηκε λίγος χρόνος για να καταλάβω το 5×7. Της ανήκει αυτή η στρατηγική για πρόσθεση, οπότε περιμένω να κάνει κλικ με πολλαπλασιασμό….χωρίς βιασύνη:-)
  • Στις 2:20– Έχασα ένα γεγονός όταν έκανε λάθος (doh!)
  • Στο 2:48 και 3:55 εξηγεί τον πολλαπλασιαστικό της συλλογισμό.

5 λεπτά αφιερώθηκα σκόπιμα στην ανάπτυξη της ευχέρειας και απέκτησα τόσες πολλές πληροφορίες για την κόρη μου. Το σπουδαίο είναι ότι λειτουργεί για κάθε 8χρονο… ακόμα και για αυτά στο σχολείο σας.