Το An Aspie Life & An Aspie Life Beginnings είναι βιντεοπαιχνίδια που αναπτύχθηκαν από άτομο με σύνδρομο Asperger και έχουν χαρακτήρες με αναπηρίες

Το An Aspie Life & An Aspie Life Beginnings είναι βιντεοπαιχνίδια που αναπτύχθηκαν από άτομο με σύνδρομο Asperger και έχουν χαρακτήρες με αναπηρίες

November 27, 2022 0 Von admin
εικόνα που δείχνει τρεις χαρακτήρες από την αρχή της ζωής του Asp

Ο Bradley Hennessey ήταν 16 ετών όταν άρχισε να αναπτύσσει το „an Aspie Life“ – ένα βιντεοπαιχνίδι που επικεντρώνεται στο πώς είναι να ζεις με τον αυτισμό. Ο Bradley, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο Asperger, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά αυτό το πειραματικό παιχνίδι περιπέτειας το 2018. Από τότε, ο Bradley όχι μόνο έκανε αρκετές ενημερώσεις στο παιχνίδι και παρείχε διορθώσεις σφαλμάτων με βάση τα σχόλια των παικτών, αλλά είναι επίσης έτοιμος να ξεκινήσει το prequel του παιχνιδιού με τίτλο «An Aspie Life Beginnings».

Το An Aspie Life αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Αυτιστικού άνδρα του οποίου ο συγκάτοικος φεύγει χωρίς λόγο, αφήνοντάς τον να αντιμετωπίσει μόνος του τον έξω κόσμο. Το παιχνίδι ενσωματώνει σκόπιμα πολλές πτυχές της καθημερινότητας με τις οποίες αντιμετωπίζει ένα αυτιστικό άτομο. Για παράδειγμα, όλοι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι απλά μαύρα περιγράμματα, ώστε η γλώσσα του σώματός τους να μην μπορεί να διαβαστεί. Ωστόσο, αυτή είναι μια ευκαιρία για τον παίκτη να αλληλεπιδράσει με αυτούς τους χαρακτήρες με περιορισμένο λεξιλόγιο. Φυσικά, οι συζητήσεις με άλλους μπορεί να προκαλέσουν άγχος, ανησυχία, ευτυχία και άλλα συναισθήματα. Ο χαρακτήρας μπορεί να αναγεννήσει τον „μετρητή συναισθημάτων“ του πηγαίνοντας σε ένα ήσυχο μέρος. Οι περιβαλλοντικοί ήχοι μετρώνται επίσης στο μετρητή ευαισθησίας ήχου που σημαίνει ότι η συσκευή αναπαραγωγής πρέπει πάντα να κρατά τους ήχους υπό έλεγχο για να μην κατακλύζει τον χαρακτήρα. Τέλος, το σκούρο μπλε/μωβ θέμα αντιπροσωπεύει την κοινωνική απομόνωση εκτός από τον φόρο τιμής στη δεκαετία του ’80/90.

«Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά. Όταν συνδυάζονται αυτές οι δύο ιδιότητες, ο παίκτης όχι μόνο απολαμβάνει να ενημερώνεται, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να θυμάται τα βασικά θέματα του παιχνιδιού. Το «An Aspie Life» είναι ένα βιντεοπαιχνίδι που εξερευνά τον αυτισμό μέσα από τις εμπειρίες ζωής του κεντρικού χαρακτήρα και το να παίζεις ένα βιντεοπαιχνίδι μπορεί να είναι πιο ευχάριστο και ενημερωτικό από την ανάγνωση λογοτεχνίας και την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ» – Tony Attwood

Ο Μπράντλεϊ μόλις πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρίκουελ»Ένα Aspie Life Beginnings„. Σε μια μικρή πόλη σε ένα νησί μακρινό, τρία παιδιά με αναπηρίες λύνουν το μυστήριο μιας δεκαετίας, ενώ στη διαδικασία ανακαλύπτουν περισσότερα για τον εαυτό τους. Μαζί με τον πρωταγωνιστή μας από το αρχικό παιχνίδι που ανήκει στο φάσμα του Αυτισμού, μας συνοδεύουν ένα κορίτσι με χαμηλή όραση και ένα αγόρι με απώλεια ακοής. Καθώς ο παίκτης περνάει μέσα από αυτούς τους χαρακτήρες, βιώνει επίσης τις αναπηρίες του χαρακτήρα. Για παράδειγμα, όταν επιλέγεται το κορίτσι, η οθόνη γίνεται πιο σκοτεινή γύρω από τις άκρες. Υπάρχουν πολλά ακουστικά, οπτικά και gameplay στοιχεία που καθοδηγούν τον παίκτη σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μια μεγάλη διαφορά που θα δείτε είναι ότι ο κόσμος στο prequel είναι πολύ πιο ζωντανός και τα περιβάλλοντα και οι χαρακτήρες είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από ότι στο An Aspie Life.

Τα παιχνίδια έχουν σκοπό να φέρουν την «εμπειρία» της ζωής με Αυτισμό και άλλες αναπηρίες, ωστόσο, είναι σημαντικό να ενισχυθεί το γεγονός ότι και τα δύο αυτά παιχνίδια αναπτύχθηκαν από ένα άτομο με αναπηρία. Οι γονείς, οι εργοδότες, οι φροντιστές και τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το πεδίο των δυνατοτήτων εδώ.

Ενώ περιμένετε να βγει το An Aspie Life Beginnings, κατευθυνθείτε στο Steam για να παίξετε το πρωτότυπο Μια Άσπι Ζωή δωρεάν.

Πηγή: Fast Company