Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες και ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη από βοηθητική τεχνολογία δεν έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με νέα έκθεση
November 28, 2022
Νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ΠΟΥ και τη UNICEF αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ένα ή περισσότερα βοηθητικά προϊόντα, όπως αναπηρικά καροτσάκια, ακουστικά βαρηκοΐας ή εφαρμογές που υποστηρίζουν την επικοινωνία και τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο από αυτά δεν έχουν πρόσβαση, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η πρόσβαση μπορεί να φτάσει το 3% της ανάγκης για αυτά τα προϊόντα που αλλάζουν τη ζωή.
Η Παγκόσμια Έκθεση για την Υποστηρικτική Τεχνολογία παρουσιάζει στοιχεία για πρώτη φορά σχετικά με την παγκόσμια ανάγκη και πρόσβαση σε βοηθητικά προϊόντα και παρέχει μια σειρά από συστάσεις για τη διεύρυνση της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη και την εφαρμογή πολιτικών ένταξης για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Η υποστηρικτική τεχνολογία αλλάζει τη ζωή – ανοίγει την πόρτα στην εκπαίδευση για παιδιά με αναπηρίες, την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεπίδραση για ενήλικες που ζουν με αναπηρίες και μια ανεξάρτητη ζωή αξιοπρέπειας για τους ηλικιωμένους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. . «Η άρνηση πρόσβασης στους ανθρώπους σε αυτά τα εργαλεία που αλλάζουν τη ζωή δεν είναι μόνο παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και οικονομικά κοντόφθαλμη. Καλούμε όλες τις χώρες να χρηματοδοτήσουν και να δώσουν προτεραιότητα στην πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία και να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους».
«Σχεδόν 240 εκατομμύρια παιδιά έχουν αναπηρίες. Η άρνηση στα παιδιά του δικαιώματος στα προϊόντα που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν δεν βλάπτει μόνο μεμονωμένα παιδιά, στερεί από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους ό,τι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν εάν ικανοποιούνταν οι ανάγκες τους», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ. «Χωρίς πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία, τα παιδιά με αναπηρίες θα συνεχίσουν να χάνουν την εκπαίδευσή τους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο παιδικής εργασίας και θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε στίγμα και διακρίσεις, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη και την ευημερία τους».
Η έκθεση επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ένα ή περισσότερα βοηθητικά προϊόντα είναι πιθανό να αυξηθεί στα 3,5 δισεκατομμύρια έως το 2050, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του επιπολασμού των μη μεταδοτικών ασθενειών σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το τεράστιο χάσμα στην πρόσβαση μεταξύ των χωρών χαμηλού και υψηλού εισοδήματος. Μια ανάλυση 35 χωρών αποκαλύπτει ότι η πρόσβαση ποικίλλει από 3% στις φτωχότερες χώρες έως 90% στις πλούσιες χώρες.
Η οικονομική προσιτότητα είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση, σημειώνει η έκθεση. Περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων με βοηθητικά προϊόντα ανέφεραν πληρωμές από την τσέπη τους. Άλλοι ανέφεραν ότι βασίζονταν στην οικογένεια και τους φίλους για να υποστηρίξουν οικονομικά τις ανάγκες τους.
Μια έρευνα σε 70 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση διαπίστωσε μεγάλα κενά στην παροχή υπηρεσιών και το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό για υποστηρικτικές τεχνολογίες, ειδικά στους τομείς της γνώσης, της επικοινωνίας και της αυτοφροντίδας. Προηγούμενες έρευνες που δημοσιεύθηκαν από τον ΠΟΥ επισημαίνουν την έλλειψη ευαισθητοποίησης και τις μη προσιτές τιμές, την έλλειψη υπηρεσιών, την ανεπαρκή ποιότητα προϊόντων, το εύρος και την ποσότητα και τις προκλήσεις προμήθειας και εφοδιαστικής αλυσίδας ως βασικούς φραγμούς.
Τα βοηθητικά προϊόντα θεωρούνται γενικά ως μέσο για τη συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας και στην ευρύτερη κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους. Χωρίς αυτά, οι άνθρωποι υφίστανται αποκλεισμό, κινδυνεύουν να απομονωθούν, ζουν στη φτώχεια, μπορεί να αντιμετωπίσουν την πείνα και να αναγκαστούν να εξαρτώνται περισσότερο από την υποστήριξη της οικογένειας, της κοινότητας και της κυβέρνησης.
Ο θετικός αντίκτυπος των υποστηρικτικών προϊόντων υπερβαίνει τη βελτίωση της υγείας, της ευημερίας, της συμμετοχής και της ένταξης των μεμονωμένων χρηστών – επωφελούνται επίσης οι οικογένειες και οι κοινωνίες. Για παράδειγμα, η διεύρυνση της πρόσβασης σε ποιοτικά, ασφαλή και οικονομικά βοηθητικά προϊόντα οδηγεί σε μειωμένο κόστος υγείας και πρόνοιας, όπως επαναλαμβανόμενες εισαγωγές σε νοσοκομεία ή κρατικά επιδόματα, και προωθεί ένα πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό, τονώνοντας έμμεσα την οικονομική ανάπτυξη.
Η πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία για παιδιά με αναπηρίες είναι συχνά το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη συμμετοχή στον αθλητισμό και την κοινωνική ζωή και την προετοιμασία για απασχόληση όπως οι συνομήλικοί τους. Τα παιδιά με αναπηρίες αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις λόγω της ανάπτυξής τους, η οποία απαιτεί συχνές προσαρμογές ή αντικαταστάσεις των βοηθητικών προϊόντων τους.
Η έκθεση διατυπώνει συστάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες για τη βελτίωση της πρόσβασης, όπως:
- Βελτίωση της πρόσβασης στα συστήματα εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας
- Εξασφαλίστε τη διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την οικονομική προσιτότητα των βοηθητικών προϊόντων
- Διεύρυνση, διαφοροποίηση και βελτίωση της ικανότητας του εργατικού δυναμικού
- Συμμετέχετε ενεργά τους χρήστες της υποστηρικτικής τεχνολογίας και τις οικογένειές τους
- Αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και καταπολέμηση του στίγματος
- Επενδύστε σε δεδομένα και τεκμηριωμένη πολιτική
- Επενδύστε στην έρευνα, την καινοτομία και ένα ευνοϊκό οικοσύστημα
- Αναπτύξτε και επενδύστε σε ευνοϊκά περιβάλλοντα
- Συμπεριλάβετε την υποστηρικτική τεχνολογία στις ανθρωπιστικές απαντήσεις
- Παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας μέσω διεθνούς συνεργασίας για την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών.
Η έναρξη αυτής της αναφοράς μεταδόθηκε ζωντανά την περασμένη εβδομάδα, σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε.
Κατεβάστε την αναφορά 140 σελίδων από τον ιστότοπο του ΠΟΥ ή διαβάστε ολόκληρη την έκθεση σε pdf παρακάτω.