Συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες και άνδρες: σωματικά και κλινικά
Dezember 25, 2022Η κατάθλιψη είναι ένα τρομερό, επιβλαβές πράγμα που πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν άμεσα κατά τη διάρκεια της ζωής τους και σχεδόν όλοι θα το βιώσουν έμμεσα μέσω φίλων, αγαπημένων και γνωστών. Όπως με κάθε πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί, πρέπει πρώτα να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και τα συμπτώματα της κατάθλιψης προτού μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι θα το ξεπεράσουμε ή να βοηθήσουμε τους γύρω μας να φτάσουν σε μια καλύτερη ψυχική θέση. Ενώ υπάρχουν πολλά κοινά συμπτώματα κατάθλιψης, όπως άγχος, κόπωση, δυσκολία στον ύπνο, σκέψεις αυτοκτονίας και αισθήματα απελπισίας, ορισμένα συμπτώματα είναι πιο συχνά σε ορισμένες περιπτώσεις από ό,τι σε άλλες. Παρακάτω θα εξετάσουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε γυναίκες και τους άνδρες, τα συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης, την εποχιακή κατάθλιψη και τα σωματικά σημάδια της κατάθλιψης.
Συμπτώματα Κλινικής Κατάθλιψης
Τα συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης ποικίλλουν σε διάφορους τομείς του σώματος και της συμπεριφοράς. Πρώτον, ένα άτομο με κλινική κατάθλιψη μπορεί να χάσει ή να αποκτήσει μεγάλο βάρος γρήγορα και χωρίς εξήγηση. Αυτό οφείλεται στη ριζική αλλαγή των διατροφικών προτύπων ως απάντηση στην κατάθλιψη. Το άτομο μπορεί επίσης να παρουσιάσει αλλαγές στον ύπνο, τα επίπεδα ενέργειας και την κόπωση. Θα τείνουν επίσης να υπάρχουν συναισθήματα άγχους, απάθειας, ενοχής και μια διάχυτη αίσθηση απελπισίας.
Φυσικά συμπτώματα κατάθλιψης
Συχνά, τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα πιο αισθητά, επειδή είναι άμεσα ορατά και δεν απαιτούν συζήτηση ή συμπεριφορά για να τα διακρίνει κανείς. Αυτά μπορεί να είναι, αλλά δεν περιορίζονται σε: αύξηση/απώλεια βάρους, αλλαγές στον τόνο του δέρματος, αλλαγές στη γλώσσα του σώματος και αλλαγές στη σύσταση του σώματος. Για παράδειγμα, ένας καταθλιπτικός άνδρας μπορεί να αρχίσει να χάνει βάρος λόγω άγχους, ενώ μια καταθλιπτική γυναίκα μπορεί να πάρει βάρος επειδή χρησιμοποιεί την υπερκατανάλωση τροφής ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Είναι επίσης πιθανό τα μαλλιά ενός άνδρα να αρχίσουν να γκριζάρουν ή να τα χάσουν εντελώς. Γενικά, έχει μικρότερη σημασία σε ποια κατεύθυνση γίνεται η αλλαγή και έχει μεγαλύτερη σημασία το μέγεθος της αλλαγής. Για παράδειγμα, μεγάλες αλλαγές στο βάρος (τόσο αύξηση όσο και απώλεια) είναι εξίσου συμπτώματα της κατάθλιψης.
Συμπτώματα Εποχιακής Κατάθλιψης
Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης είναι μερικά από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα, κυρίως επειδή θα εμφανιστούν σε συνδυασμό με τον καιρό. Η πιο κοινή είναι η χειμερινή κατάθλιψη, η οποία θα εμφανιστεί σε άτομα όλων των ειδών κατά τους χειμερινούς μήνες όταν δεν έχουν αρκετό ηλιακό φως. Αυτό συνήθως εκδηλώνεται μετά από αρκετές εβδομάδες χωρίς ηλιακό φως λόγω έλλειψης πρόσληψης βιταμίνης D. Είναι επίσης πιθανό τα λιγότερο έντονα συμπτώματα να εκδηλωθούν το φθινόπωρο καθώς ο καιρός αλλάζει, γίνεται πιο κρύο και πλησιάζει ο χειμώνας.
Συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες
Μια πολύ συχνή μορφή κατάθλιψης στις γυναίκες ονομάζεται επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία εμφανίζεται μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Εάν συμβεί, η επιλόχεια κατάθλιψη θα εκδηλωθεί τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά τη γέννηση και μπορεί να διαρκέσει για μήνες μετά.
Μια άλλη κοινή μορφή κατάθλιψης στις γυναίκες είναι η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή, η οποία σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας. Πολλές γυναίκες θα αισθανθούν συμπτώματα κατάθλιψης πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεώς τους που θα πρέπει να εξαφανιστούν μετά.
Μερικά κοινά συμπτώματα κατάθλιψης ειδικά για τις γυναίκες είναι να κατευθύνουν την ευθύνη προς τον εαυτό τους, να στρέφονται στην τροφή για αυτοθεραπεία και η επιθυμία να μιλήσουν για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Συμπτώματα κατάθλιψης στους άνδρες
Ενώ τα συμπτώματα κατάθλιψης των γυναικών τείνουν να είναι πιο εσωτερικά και παθητικά, τα συμπτώματα κατάθλιψης των ανδρών τείνουν να είναι πιο εξωτερικά κατευθυνόμενα και ενεργητικά/επιθετικά. Οι άνδρες τείνουν να κατηγορούν τους άλλους για την κατάθλιψή τους. Μπορεί να αισθάνονται θυμό και να δημιουργούν σύγκρουση για να δικαιολογήσουν τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, ενώ οι γυναίκες τείνουν να αυτο-θεραπεύονται με φαγητό, οι άνδρες τείνουν να αυτοθεραπεύονται περισσότερο με το αλκοόλ.