Πώς μπορεί η Φυσικοθεραπεία να αποδειχθεί χρήσιμη για εσάς;

Πώς μπορεί η Φυσικοθεραπεία να αποδειχθεί χρήσιμη για εσάς;

Januar 12, 2023 0 Von admin

πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία

Στη φυσικοθεραπεία, εκπαιδευμένοι επαγγελματίες αξιολογούν και θεραπεύουν τη μη φυσιολογική φυσική λειτουργία που σχετίζεται με ορισμένες αναπηρίες, τραυματισμούς ή άλλες καταστάσεις υγείας. Οι φυσιοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι και αδειοδοτημένοι ειδικοί στην κίνηση. Μπορούν να διαγνώσουν και να παρέχουν θεραπείες για διάφορους τραυματισμούς, αναπηρίες ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την υγεία.

Ο κύριος στόχος ενός φυσικοθεραπευτή είναι να βελτιώσει την ποιότητα και το εύρος κίνησης ενός ατόμου και να αποτρέψει κάθε τραυματισμό ή αναπηρία με φυσικοθεραπεία τεχνικές. Οι αδειοδοτημένοι φυσιοθεραπευτές εργάζονται σε διάφορα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών ιατρείων, νοσοκομείων, ιδιωτικών ιατρείων, κέντρων αποκατάστασης, γηροκομείων, οικιακής υγείας, αθλητικών και γυμναστηρίων, σχολείων, κρατικών υπηρεσιών και ερευνητικών κέντρων.

Τι πρέπει να περιμένετε από έναν φυσιοθεραπευτή;

Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα των ασθενών σε όλες τις φάσεις της θεραπείας, ξεκινώντας από την αρχική διάγνωση έως τα αποκαταστατικά και προληπτικά στάδια της ανάρρωσης. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι η μόνη επιλογή ή μπορεί επίσης να γίνει υποστηρικτική επιλογή για άλλες θεραπείες. Μερικοί ασθενείς παραπέμπονται σε φυσιοθεραπευτή από γιατρό ή ιατρό. Αλλά μερικοί μπορεί να υποστηρίζουν άλλες μορφές θεραπείας.

Οι φυσιοθεραπευτές λαμβάνουν εκπαίδευση που μπορεί να τους βοηθήσει να:

 • Πραγματοποιήστε μια φυσική εξέταση και αξιολογήστε την κίνηση, την ευλυγισία, τους μυς, την κίνηση των αρθρώσεων και την απόδοση ενός ατόμου, μαζί με το να μάθετε για το ιστορικό της υγείας του.
 • Εκτέλεση κλινικής διάγνωσης, πρόγνωσης και σχεδίου φροντίδας μαζί με ορισμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
 • Πραγματοποίηση φυσικοθεραπευτικής θεραπείας και παρέμβασης.
 • Παροχή συστάσεων αυτοδιαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης που μπορεί να κάνει ένα άτομο στο σπίτι.

Μαζί με τη φυσική χειραγώγηση, η θεραπεία φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ιοντοφόρηση – Χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για τη χορήγηση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα τοπικά στεροειδή. Μπορεί να μειώσει την παρουσία φλεγμονής.
 • Ηλεκτρική διέγερση – Η ηλεκτρική διέγερση είναι συνήθως δύο τύπων: διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων για μείωση του πόνου. Αντίθετα, η νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση διεγείρει τις μυϊκές κινητικές μονάδες για τη βελτίωση της μυϊκής εμπλοκής.
 • Θεραπεία με θερμότητα, υγρασία και κρύο – Η θεραπεία με ζέστη, υγρασία και κρύο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, από τη θεραπεία του πόνου έως τη μείωση της φλεγμονής μετά από τραυματισμό.
 • Φωτοθεραπεία – Περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών φώτων και λέιζερ για τη θεραπεία ορισμένων ιατρικών καταστάσεων.

Οφέλη της Φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία έχει πολλά οφέλη. Ας δούμε μερικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η φυσικοθεραπεία για να σας κρατήσει υγιείς και σε φόρμα.

 • Εξατομικευμένη θεραπεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας – Όταν φτάσετε για την πρώτη σας θεραπεία φυσικοθεραπείας, οι φυσιοθεραπευτές σας θα αξιολογήσουν διεξοδικά τη φυσική σας λειτουργία και στη συνέχεια θα ετοιμάσουν ένα εξειδικευμένο σχέδιο θεραπείας με βάση τις μοναδικές ανάγκες, την κατάσταση και τους στόχους σας. Οι φυσιοθεραπευτές είναι συνήθως ειδικευμένοι επαγγελματίες στη σωματική λειτουργία και κίνηση που μπορούν με ασφάλεια και σταδιακά να σας προχωρήσουν από την κατάσταση της βασικής γραμμής και της αξιολόγησής σας σε μεγαλύτερη δύναμη, ευελιξία και κινητικότητα.
 • Μεγιστοποίηση της κινητικότητάς σας – Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να περπατήσετε, να σταθείτε και να μετακινηθείτε εύκολα, ένας εκπαιδευμένος φυσιοθεραπευτής μπορεί να είναι ευεργετικός στη θεραπεία της πάθησης. Οι φυσιοθεραπευτές είναι ειδικοί στη θεραπεία της κινητικής δυσλειτουργίας. Ένας έμπειρος και πιστοποιημένος φυσιοθεραπευτής θα εντοπίσει τα υποκείμενα προβλήματα που συμβάλλουν στην κινητικότητά σας και θα σας εκπαιδεύσει σε ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης για να αποκαταστήσει την ικανότητά σας να κινείστε, να στέκεστε ή να περπατάτε χωρίς πόνο ή ενόχληση.
 • Μείωση του πόνου και αποφυγή οπιοειδών – Με ιατρική συνταγή, τα οπιοειδή μπορεί να είναι ωφέλιμα για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων όταν χορηγούνται σωστά για ιατρική θεραπεία. η συνεχιζόμενη κρίση οπιοειδών αποκαλύπτει μια από τις πιο επικίνδυνες παρενέργειες και τον κίνδυνο εθισμού για τα άτομα που χρησιμοποιούν οπιοειδή. Η φυσικοθεραπεία είναι πάντα ένας από τους ασφαλέστερους και μη επεμβατικούς τρόπους διαχείρισης του πόνου, ιδιαίτερα του χρόνιου πόνου, που είναι χρήσιμος για τη θεραπεία της πηγής του πόνου για μακροχρόνια ανακούφιση.
 • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης – Πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε εκτεταμένη ή επεμβατική χειρουργική επέμβαση, μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικοθεραπεία, η οποία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση του πόνου και άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων σε ένα άτομο. Η φυσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, οι ρήξεις του στροφικού πετάλου, η σπονδυλική στένωση και ο πόνος στην πλάτη.
 • Ανάρρωση από εγκεφαλικό – Ένα εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία σας, να περιορίσει την ικανότητά σας να κινηθείτε και να απαιτήσει εξασθενημένα άκρα. Ένας φυσιοθεραπευτής έχει εξειδίκευση στη συνεργασία με άτομα που έχουν επιζήσει από εγκεφαλικό για να ενισχύσει τις εξασθενημένες περιοχές του σώματός σας και μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω το βάδισμα και την ισορροπία σας. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξαναμάθετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες για να σας κάνει ανεξάρτητους όσο το δυνατόν περισσότερο μετά το εγκεφαλικό.
 • Πρόληψη ή αποκατάσταση από τραυματισμούς που σχετίζονται με τον αθλητισμό – Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική για τους αθλητές στη βελτίωση της δύναμης, της αντοχής, της δύναμης και της ευλυγισίας τους πριν ή μετά από οποιονδήποτε τραυματισμό. Οι φυσιοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι για να σας βοηθήσουν να αποκατασταθείτε με ασφάλεια μετά από έναν αθλητικό τραυματισμό και να ακολουθήσετε ορισμένες οδηγίες για να θεραπεύσετε από οποιονδήποτε τραυματισμό και να αποφύγετε οποιονδήποτε περαιτέρω τραυματισμό.
 • Αποτρέψτε τις πτώσεις και βελτιώστε την ισορροπία σας – Ένας εκπαιδευμένος και έμπειρος φυσιοθεραπευτής προσφέρει συχνά οθόνες κινδύνου πτώσης για την αξιολόγηση του κινδύνου πτώσης. Σε περίπτωση που διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο πτώσης, ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ισορροπία σας με τη βοήθεια διαφόρων ασκήσεων προπόνησης ισορροπίας. Για παράδειγμα, ο θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει αιθουσαία αποκατάσταση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά σας εάν υποφέρετε από προβλήματα που σχετίζονται με την ισορροπία λόγω του αιθουσαίου συστήματος.

συμπέρασμα

Φυσικοθεραπεία βοηθά στην αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργίας εάν υποφέρετε από συγκεκριμένους τραυματισμούς, ασθένειες ή αναπηρίες. Η φυσικοθεραπεία είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού ή ασθένειας στο μέλλον. Η εύρεση ενός κατάλληλου φυσιοθεραπευτή είναι απαραίτητη καθώς περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες, όπως η αποδοχή της ασφάλισης, η ειδικότητα και οι λόγοι για τη θεραπεία σας.