Ποια είναι τα νομικά σας δικαιώματα ως ιδιοκτήτης σπιτιού σε μια κοινότητα HOA;  –

Ποια είναι τα νομικά σας δικαιώματα ως ιδιοκτήτης σπιτιού σε μια κοινότητα HOA; –

Februar 28, 2023 0 Von admin

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού σε μια κοινότητα ένωσης ιδιοκτητών σπιτιού (HOA) έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που προστατεύονται από το νόμο. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι της κοινότητας πρέπει να γνωρίζουν τα νόμιμα δικαιώματα και τις προσδοκίες τους από την HOA. Εξάλλου, πληρώνουν για τη συντήρηση και τη συντήρηση της κοινότητας.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει 13 νομικά δικαιώματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών στις HOA. Θα απαντήσουμε επίσης σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τις HOA.

Τα δικαιώματά σας ως ιδιοκτήτης σπιτιού σε μια κοινότητα HOA

Ένα διοικητικό συμβούλιο που εκλέγεται από τους κατοίκους της κοινότητας/ιδιοκτήτες σπιτιού διοικεί την ένωση. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της HOA είναι υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κοινότητα, όπως η επιβολή των κανόνων, η διατήρηση των κοινών χώρων και η διαχείριση των οικονομικών.

Ένας ιδιοκτήτης σπιτιού σε μια κοινότητα HOA έχει ορισμένα δικαιώματα που προστατεύονται από το νόμο. Παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά νομικά δικαιώματα των ιδιοκτητών σπιτιού σε μια κοινότητα HOA:

Το Δικαίωμα σε Αντίγραφο των Κυβερνητικών Εγγράφων

Ως ιδιοκτήτης σπιτιού σε μια κοινότητα HOA, έχετε το δικαίωμα να λάβετε ένα αντίγραφο των κυβερνητικών εγγράφων από την HOA σας. Αυτά περιλαμβάνουν τα καταστατικά, τις συμφωνίες, τους όρους και τους περιορισμούς (CC&R) και το καταστατικό (εάν η HOA είναι εταιρεία).

Τα κυβερνητικά έγγραφα περιγράφουν τους κανόνες της κοινότητας, καθώς και τα δικαιώματα και τις ευθύνες των ιδιοκτητών σπιτιού.

Το Δικαίωμα Συμμετοχής στις Συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου

Ως ιδιοκτήτης σπιτιού σε μια κοινότητα HOA, έχετε το δικαίωμα να παρακολουθείτε τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Σε αυτές τις συναντήσεις, θα μπορείτε να μάθετε για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την κοινότητα. Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να εκφράσετε τη γνώμη σας για αυτά τα θέματα.

Το Δικαίωμα της Ψήφου

Οι κάτοικοι της κοινότητας έχουν δικαίωμα ψήφου για το διοικητικό συμβούλιο στις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι έχουν λόγο για το ποιος αποφασίζει τι για την κοινότητά τους.

Το Δικαίωμα Επιθεώρησης των Βιβλίων και των Αρχείων του HOA

Έχετε το δικαίωμα να επιθεωρήσετε τα βιβλία και τα αρχεία της HOA εάν χρειάζεστε διευκρινίσεις σχετικά με τις δαπάνες, τα οικονομικά και τις συναλλαγές της ένωσης. Αυτό περιλαμβάνει τα οικονομικά στοιχεία, καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου. Θα πρέπει να ζητήσετε γραπτώς πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία από τον HOA σας.

Το Δικαίωμα Αίτησης Ειδικών Συνεδριάσεων

Ως ιδιοκτήτης σπιτιού σε μια κοινότητα HOA, μπορείτε να ζητήσετε ειδικές συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια συγκεκριμένη συζήτηση για οποιονδήποτε σκοπό επιτρέπουν τα κυβερνητικά έγγραφα.

Το Δικαίωμα Τροποποίησης των Κυβερνητικών Εγγράφων

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τα διοικητικά έγγραφα του HOA τους. Τι σημαίνει όμως αυτό και πώς το κάνετε;

Το πρώτο βήμα είναι να εξοικειωθείτε με τους κανονισμούς του HOA και άλλα κυβερνητικά έγγραφα. Αυτά τα έγγραφα περιγράφουν τους κανόνες και τους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιού.

Εάν πιστεύετε ότι κάτι σε αυτά τα έγγραφα πρέπει να αλλάξει, μπορείτε να υποβάλετε μια πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο του HOA σας. Το πάνελ θα αποφασίσει εάν θα διεξαχθεί ή όχι ψηφοφορία για το θέμα μόλις λάβει την υποβολή σας.

Εάν η πλειοψηφία εγκρίνει την τροποποίηση των ιδιοκτητών σπιτιού, θα γίνει μέρος των κυβερνητικών εγγράφων της HOA. Επομένως, εάν πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι στα κυβερνητικά έγγραφα του HOA σας που πρέπει να αλλάξει, μην φοβάστε να μιλήσετε!

Δικαίωμα Υπηρεσίας σε Επιτροπές

Το HOA σχηματίζει συνήθως επιτροπές για να χειριστούν συγκεκριμένες εργασίες, όπως εξωραϊσμό, αρχιτεκτονική αναθεώρηση ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Η υπηρέτηση σε μια επιτροπή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλακείτε στην κοινότητά σας και να την κάνετε καλύτερο μέρος για να ζήσετε.

Το Δικαίωμα Υποψηφιότητας για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ως ιδιοκτήτης σπιτιού σε μια κοινότητα HOA, έχετε το δικαίωμα να είστε υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο. Εάν ενδιαφέρεστε να υπηρετήσετε στο διοικητικό συμβούλιο, θα πρέπει να υποβάλετε τη φόρμα υποψηφιότητάς σας στο HOA.

Το Δικαίωμα Κράτησης των Κοινόχρηστων Περιοχών

Αυτό το δικαίωμα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες σπιτιού να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους για πάρτι, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι αυτό το δικαίωμα δεν είναι απεριόριστο.

Η HOA μπορεί να θέσει περιορισμούς στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων και οι ιδιοκτήτες σπιτιού συνήθως απαιτείται να λάβουν έγκριση από την HOA πριν χρησιμοποιήσουν τους κοινόχρηστους χώρους για οποιονδήποτε σκοπό.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες σπιτιού είναι συνήθως υπεύθυνοι για τον καθαρισμό μετά τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε τα ισχύοντα έγγραφα του HOA σας για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τους κανόνες και τους κανονισμούς που ορίζονται από τον HOA σας.

Το Δικαίωμα σε Δίκαιη Ακρόαση

Ενώ τα περισσότερα HOA λειτουργούν δίκαια και εύλογα, υπάρχουν φορές που μπορεί να πιστεύετε ότι έχουν ξεχωρίσει άδικα ή τιμωρούνται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, έχετε το δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε το δικαίωμα να παρουσιάσετε τη δική σας πλευρά της ιστορίας στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της HOA και να ζητήσετε από το διοικητικό συμβούλιο να εξετάσει το επιχείρημά τους προτού λάβει μια τελική απόφαση. Μερικές φορές, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί ακόμη και να αποφασίσει να ακυρώσει την αρχική απόφαση.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο και μόνο μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να σταθμίζετε τις επιλογές σας πριν αποφασίσετε εάν θα επιδιώξετε μια δίκαιη ακρόαση.

Το δικαίωμα μήνυσης κατά του HOA

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού που αντιμετωπίζουν νομικές ενέργειες από την HOA τους έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στο δικαστήριο. Ωστόσο, η υπεράσπιση του εαυτού του στο δικαστήριο μπορεί να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα κερδίσετε την υπόθεσή σας, είναι συχνά καλύτερο να επιλύετε το ζήτημα εκτός δικαστηρίου.

Το Δικαίωμα να μην υφίστανται διακρίσεις

Εδώ έρχεται ένα απαραίτητο δικαίωμα των ιδιοκτητών σπιτιού σε μια κοινότητα HOA: Έχετε το δικαίωμα να μην υφίστανται διακρίσεις από την HOA σας. Αυτό περιλαμβάνει διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκείας, φύλου ή άλλων προστατευόμενων χαρακτηριστικών.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν δικηγόρο εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα διακρίσεων.

Το δικαίωμα σε μια ασφαλή και ευχάριστη κοινότητα

Τέλος, ως ιδιοκτήτης σπιτιού σε μια κοινότητα HOA, έχετε το δικαίωμα σε μια ασφαλή και ευχάριστη κοινότητα. Η HOA θα πρέπει να λάβει εύλογα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η κοινότητα είναι ασφαλής και καλά συντηρημένη.

Συχνές ερωτήσεις

Ε: Πώς επιλύονται οι διαφορές σε μια κοινότητα HOA;

Α: Η HOA και οι ιδιοκτήτες σπιτιού επιλύουν διαφορές μέσω διαμεσολάβησης ή διαιτησίας. Η διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα μέρη συναντώνται με ένα ουδέτερο τρίτο μέρος για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Η διαιτησία είναι παρόμοια με τη διαμεσολάβηση, αλλά ο διαιτητής λαμβάνει δεσμευτική απόφαση σχετικά με τη διαφορά.

Ε: Μπορεί η HOA να μου επιβάλει πρόστιμο για παράβαση των κανόνων;

Α: Η HOA μπορεί να σας επιβάλει πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων της κοινότητας. Το ύψος του προστίμου θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της παράβασης.

Ε: Μπορώ να αναγκαστώ να πουλήσω το σπίτι μου εάν παραβιάσω τους κανόνες του HOA;

Α: Όχι, η HOA δεν μπορεί να σας αναγκάσει να πουλήσετε το σπίτι σας εάν παραβιάσετε τους κανόνες της HOA. Ωστόσο, η HOA μπορεί να αποκλείσει το σπίτι σας εάν δεν καταφέρετε να πληρώσετε τα τέλη ή τις αξιολογήσεις σας.

Ε: Μπορώ να με διώξουν από το σπίτι μου εάν παραβιάσω τους κανόνες του HOA;

Α: Όχι, δεν μπορείτε να διώξετε από το σπίτι σας εάν παραβιάσετε τους κανόνες του HOA. Ωστόσο, ο σύλλογος μπορεί να κινήσει νομικές ενέργειες εναντίον σας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δέσμευση στο σπίτι σας.

Ε: Μπορεί η HOA να αλλάξει τους κανόνες της κοινότητας;

Α: Ναι, η HOA μπορεί να αλλάξει τους κανόνες της κοινότητας. Ωστόσο, πρέπει να ενημερώσουν όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιού για τις προτεινόμενες αλλαγές και την ευκαιρία να αντιταχθούν.

συμπέρασμα

Η γνώση των νόμιμων δικαιωμάτων σας θα σας βοηθήσει να λάβετε αποφάσεις που ωφελούν τόσο τον εαυτό σας όσο και την κοινότητα. Ρωτήστε τον HOA σας ή έναν δικηγόρο εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματά σας. Και να θυμάστε, εάν παραβιάσετε τους κανόνες του HOA σας, ενδέχεται να υποβληθείτε σε νομικές ενέργειες.