Μια συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Minute5, John Katumba

Dezember 31, 2022 0 Von admin

Η Minut5 είναι μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Ουγκάντα ​​που συνδέει τους πελάτες με φρέσκα αγροτικά προϊόντα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος John Katumba είναι ένας εργατικός, ταλαντούχος και οραματιστής επιχειρηματίας. Νόμισμα με έδρα την Άκρα της Γκάνας, ο χαρισματικός ιδρυτής μας μίλησε για το ταξίδι του ως επιχειρηματίας.

Διαβάστε και εμπνευστείτε!

Career Fodder: Πείτε μας για τον εαυτό σας και τι κάνετε και τι είναι η εταιρεία σας

Τζον Κατούμπα: Στο Minute5, παραδίδουμε φρέσκα αγροτικά είδη παντοπωλείου στους καταναλωτές στην Καμπάλα, στην Ουγκάντα, καθώς και στις επιχειρήσεις. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση το 2019 και είναι πάθος μέχρι σήμερα. Καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους από 200 πελάτες.

CF: Καταπληκτικό. Πότε ξεκινήσατε την εταιρεία και τι σας ενέπνευσε να ξεκινήσετε την εταιρεία;

JK: Έτσι ξεκινήσαμε την επιχείρηση το 2019 στην πραγματικότητα αργά το 2018, τον Δεκέμβριο, ως ένας τρόπος να πουλήσουμε τα προϊόντα από τη φάρμα ενός από τους συνιδρυτές μας, που είχε μια φάρμα με φρούτα του πάθους.

Ήθελε να τον βοηθήσουμε να πουλήσει τα φρούτα του πάθους, αλλά η αγορά-στόχος μας ήταν τα κομψά γραφεία, τα γραφεία που εργάζονται στο κέντρο της πόλης. Αυτό που κάναμε ήταν να συσκευάσουμε τα φρούτα του πάθους σε σακούλες και να τα παραδώσουμε στους πελάτες ακριβώς εκεί.

Καταλάβαμε όμως ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα. Μας ζήτησαν άλλα προϊόντα όπως ντομάτες, κρεμμύδια. Και μας έδωσε την ιδέα να δημιουργήσουμε μια επιχείρηση όπου θα μπορούσαμε να παραδώσουμε αυτά τα πράγματα.

Ξεκινήσαμε εκτός σύνδεσης με το whatsapp, έτσι οι άνθρωποι μας έστελναν μια λίστα με αυτά που χρειάζονταν και στη συνέχεια μεταβήκαμε τελικά σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Ανέπτυξα έναν ιστότοπο και μια εφαρμογή. Είχαμε την ομάδα να δουλέψει πολύ, σε συνεργασία για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε μια σωστή και καλή ψηφιακή εμπειρία.

CF: Εντάξει, πείτε μας για την εμπειρία σας μέχρι τώρα, πώς ήταν με την επιχείρηση. Ποια είναι μερικά από τα ορόσημα που είχατε;

JK: Έτσι, για το πώς ήταν οι επιχειρήσεις μέχρι τώρα, ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση με μηδενική εμπειρία στον κλάδο.

Ένας κλάδος εφοδιασμού όπου πρέπει να ξέρετε από πού προέρχεται το φαγητό, ποιος καλλιέργησε τα τρόφιμα και ποιες εισροές χρησιμοποίησαν για να καλλιεργήσουν τα τρόφιμα, ήταν κάτι που έπρεπε να μάθουμε καθώς διευθύναμε την επιχείρηση, επειδή αυτές είναι οι ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι όταν αγοράζουν τρόφιμα, θέλουν να μάθουν αν είναι βιολογικά τρόφιμα ή όχι.

Έπρεπε λοιπόν να μάθουμε πολλά για την επιχείρησή μας και έπρεπε να εφαρμόσουμε μερικά πράγματα εδώ κι εκεί.

CF: Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για τις φιλοδοξίες και τα σχέδια της εταιρείας σας για το μέλλον;

JK: Στο Minute5 σχεδιάζουμε να είμαστε σε θέση να μπούμε και να γίνουμε πιο πρακτικοί καθώς επί του παρόντος συνεργαζόμαστε με πωλητές, πωλητές αγοράς και αγρότες, οι οποίοι κάνουν την εκπλήρωση για λογαριασμό μας.

Αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας κατάστημα λιανικής που θα υποστηρίζει αυτόν τον αγρότη. Συνήθως αυτοί οι αγρότες χάνουν σχεδόν το 30% της τροφής που καλλιεργούν, αυτό οφείλεται στον κακό χειρισμό και στην κακή αποθήκευση των τροφίμων.

Με καταστήματα λιανικής που διαθέτουν ψυκτικές εγκαταστάσεις. θα είμαστε σε θέση να συντηρήσουμε τρόφιμα που θα είχαν χαλάσει και στη συνέχεια να μπορέσουμε να πουλήσουμε αυτά τα τρόφιμα σε εταιρείες.

Έτσι, το ένα, θα βελτιώσει το ποσό των χρημάτων που μπορούν να κερδίσουν οι αγρότες, αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα που θα είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε στους πελάτες μας.

CF: Τέλος, βρίσκεστε στο ταξίδι της επιχειρηματικότητας εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχουν νέοι που ξεκινούν. Θα μπορούσατε να τους δώσετε μια συμβουλή για το πώς μπορούν να ξεκινήσουν σε σχέση με τις προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα.

JK: Πιστεύω ότι η συμβουλή μου σε όποιον θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση είναι να ασχοληθεί αμέσως. Συνήθως θέλουμε να έχουμε ένα τέλειο ξεκίνημα, και στην επιχειρηματικότητα, συνήθως δεν είναι έτσι.

Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ένα τέλειο ξεκίνημα, για να έχεις ένα τέλειο ξεκίνημα, πρέπει να έχεις κεφάλαιο, πρέπει να έχεις μια μεγάλη ομάδα αμέσως. Εάν ξεκινήσουμε αμέσως με αυτά που έχετε, θα μπορέσουμε να μάθουμε από την αγορά και να δημιουργήσουμε ό,τι είναι απαραίτητο.

Θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να βρούμε ανθρώπους που θα χτίσουν μόνο την ομάδα και δεν θα τη σπάσουν. Πιστεύω ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως με ό,τι θέλουν να κάνουν.