Η Secret Sauce to Go Viral στο LinkedIn

Η Secret Sauce to Go Viral στο LinkedIn

März 12, 2023 0 Von admin

Το να γίνεται viral στο LinkedIn δεν συμβαίνει συχνά, αλλά συμβαίνει μπορώ. Το να γίνεις viral στο LinkedIn είναι ένας συνδυασμός δημιουργίας περιεχομένου προστιθέμενης αξίας, τακτικών αναρτήσεων, στρατηγικής περιεχομένου, αφοσίωσης και παρουσίας στην πλατφόρμα και λίγη τύχη.

Όταν έγινα viral, η ανάρτησή μου έλαβε περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές και 15.000 likes μέχρι σήμερα (Ακόμα λαμβάνει likes σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δημοσίευσή της)!

Σοκαρίστηκα. Ήξερα ότι θα πήγαινε καλά, αλλά όχι ότι Καλά.

Όταν το δημοσίευσα, δεν ήταν με σκοπό να «γίνω viral». Το δημοσίευσα με σκοπό να βοηθήσω άλλους. Ήταν μια από τις πιο προσωπικές μου αναρτήσεις (για μένα, αυτές είναι που έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους ακόλουθούς μου σε σχέση με τις αναρτήσεις όπου δίνω συμβουλές μάρκετινγκ).

Η ανάρτηση αφορούσε μια προσωπική ιστορία επιστροφής και την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων.

Είπα μια ιστορία. Χρησιμοποίησα μια φωτογραφία μου ως οπτικό. Ήμουν ειλικρινής, ευάλωτος και μοιράστηκα χρήσιμες συμβουλές.

Χρησιμοποίησα σύντομες παραγράφους, ώστε η ανάρτηση να είναι ευανάγνωστη και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να σταματήσουν να κάνουν κύλιση.

Απάντησα σε κάθε σχόλιο και γρήγορα, ειδικά αμέσως μετά την ανάρτησή του, κάτι που είναι κρίσιμο για την επιτυχία ενός LinkedIn.

Ως αποτέλεσμα, η ανάρτηση έπληξε τον κόσμο.

Φυσικά, μια προσωπική ανάρτηση δεν είναι για όλους, αλλά υπάρχουν μαθήματα που μπορούμε να μάθουμε από αυτήν και από άλλους που έχουν επίσης γίνει viral στο LinkedIn.

Όταν ένα κομμάτι περιεχομένου κάνει έναν αναγνώστη ή θεατή να αισθάνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, είναι πιο πιθανό να το μοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι‘ αυτό η αφήγηση και το να είσαι άνθρωπος λειτουργεί και γιατί το ξερό, επαγγελματικό και συγχαρητήριο περιεχόμενο δεν λειτουργεί πια. Αυτό το είδος περιεχομένου δεν σας βοηθά να ξεχωρίζετε. Είτε συνδυάζεται με όλους τους άλλους είτε σε κάνει να ακούγεσαι πολύ καυχησιάρης, κανένα από τα δύο δεν είναι καλό.

Σήμερα οι άνθρωποι θέλουν να συναλλάσσονται με ανθρώπους που γνωρίζουν, τους αρέσουν και τους εμπιστεύονται. Το επιτυχημένο μάρκετινγκ B2B είναι περισσότερο από επιχείρηση για άνθρωπο παρά από επιχείρηση σε επιχείρηση – ειδικά σε μια πολυσύχναστη αγορά, ειδικά όπως η νομοθεσία.

Εδώ είναι το θέμα, το να γίνεις viral στο LinkedIn δεν είναι να προσπαθείς να γίνεις viral.

Μην προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια ανάρτηση με σκοπό να γίνει viral.

Αντίθετα, εστιάστε στη δημιουργία σχετικού, χρήσιμου και σκόπιμου περιεχομένου σε σταθερή βάση που παρέχει αξία στο δίκτυό σας.

Μοιραστείτε ιστορίες (γιατί το συναίσθημα είναι αυτό που αναγκάζει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση) και αφοσιωθείτε αυθεντικά.

Θυμηθείτε επίσης ότι το «γίνοντας viral» θα είναι διαφορετικό για όλους, επειδή βασίζεται στο μέγεθος του δικτύου σας. Εάν έχετε ένα δίκτυο LinkedIn 1000 ατόμων, μια ανάρτηση με 100 likes ισοδυναμεί με το να γίνει viral. Για μένα μια ανάρτηση με 5000 likes είναι viral. Είναι όλα σχετικά.

Αλλά να θυμάστε ότι η πραγματική επιτυχία δεν είναι να γίνεις viral. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ισχυρής επωνυμίας στο LinkedIn, όπου το περιεχόμενό σας μιλάει από μόνο του και προσελκύει οργανικά την προσοχή λόγω της αξίας του.

Αφορά την αφοσίωση που λαμβάνουν οι αναρτήσεις σας, τα μηνύματα, τα σχόλια και όσους σας ακολουθούν και λαμβάνουν ειδοποίηση όταν δημοσιεύετε, αλλά και το σιωπηλό κοινό που ανυπομονεί επίσης για τις αναρτήσεις σας.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν viral για να δημιουργήσουν τις επωνυμίες και τις επιχειρήσεις τους, αλλά σας ενθαρρύνω να σκεφτείτε επίσης πιο ευγενείς λόγους για να γίνετε viral, όπως να βοηθήσετε και να εκπαιδεύσετε άλλους, να ενισχύσετε άλλους ή να προωθήσετε έναν σκοπό που έχει νόημα για εσάς.

Όταν κοιτάζετε τους κορυφαίους δημιουργούς στο LinkedIn, κάνουν όλα αυτά τα πράγματα με τις αναρτήσεις τους – συνδυάζοντας εκπαιδευτικό και εμπνευσμένο περιεχόμενο, ενώ συνδέονται με τους ακόλουθούς τους.

Πώς, λοιπόν, γίνεται viral στο LinkedIn χωρίς να προσπαθείς πάρα πολύ να γίνεις viral;

 1. Πρόκειται για τη δημιουργία περιεχομένου που έχει απήχηση στο δίκτυό σας και είναι χρήσιμο για αυτούς.
 2. Έχει να κάνει με την ανάρτηση τις σωστές ημέρες της εβδομάδας και τη σωστή ώρα της ημέρας (βρίσκω ότι η ανάρτηση την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη μεταξύ 8 π.μ. και 11:30 π.μ. είναι οι καλύτερες ώρες για να έχουν οι αναρτήσεις μου τη μέγιστη αφοσίωση, καθώς τότε πολλά άτομα κάνουν κύλιση στο LinkedIn και στη συνέχεια η ορμή της ανάρτησης χτίζεται όλη μέρα. Αλλά υπάρχουν φυσικά εξαιρέσεις σε αυτό – για μένα, η ανάρτηση το πρωί του Σαββάτου λειτουργεί επίσης καλά).
 3. Το θέμα είναι να δημοσιεύεις με συνέπεια. Όσο πιο τακτικά δημοσιεύετε στο LinkedIn, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να σας αναγνωρίζουν και τόσο περισσότερο θα δημιουργήσετε το δίκτυό σας. Επίσης, όσο πιο ενεργός είστε στο LinkedIn, τόσο περισσότερο ο αυτοματισμός και ο αλγόριθμος LinkedIn θα ωθήσουν το περιεχόμενό σας σε άλλους.
 4. Πρόκειται για ένα ισχυρό, μεγάλο δίκτυο LinkedIn – όσο περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το περιεχόμενό σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να γίνει viral. Αν και το θέμα είναι πάντα η ποιότητα έναντι της ποσότητας όσον αφορά τις συνδέσεις σας και το ποιον επιτρέπετε στο δίκτυό σας, όσο περισσότερα άτομα στο δίκτυό σας σημαίνει τόσο περισσότερα άτομα θα βλέπουν τις αναρτήσεις σας. Συνεχίστε λοιπόν να χτίζετε το δίκτυό σας στο LinkedIn. Για να γίνετε viral, θα χρειαστείτε μια στρατηγική ανάπτυξης για να δημιουργήσετε τους ακολούθους και τις συνδέσεις σας.
 5. Έχει να κάνει με το να διευκολύνετε τους ανθρώπους να μοιράζονται το περιεχόμενό σας.
 6. Έχει να κάνει με το να μοιράζεστε προσωπικές ιστορίες, τις προκλήσεις σας και το υπόβαθρό σας – οι ιστορίες βοηθούν στη δημιουργία σχέσεων με άλλους.
 7. Πρόκειται για τη χρήση της δύναμης των συναισθημάτων για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή σύνδεση με το κοινό σας.
 8. Πρόκειται για το να κολλήσετε τον αναγνώστη στις κρίσιμες πρώτες τρεις γραμμές της ανάρτησής σας προτού πει „δείτε περισσότερα“.
 9. Πρόκειται για τη χρήση στρατηγικών hashtag – αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείτε περισσότερα από τρία έως πέντε hashtags (που ερευνάτε εκ των προτέρων) και τα τοποθετείτε στο τέλος της ανάρτησής σας.
 10. Έχει να κάνει με την οικοδόμηση μιας κοινότητας και την υποστήριξη των άλλων, έτσι ώστε με τη σειρά τους να υποστηρίζουν και εσάς.
 11. Πρόκειται για την προσθήκη μιας παρότρυνσης για δράση (CTA) που ζητά από άλλους να σχολιάσουν τις αναρτήσεις σας ή να απαντήσουν σε μια ερώτηση – αυτό ενθαρρύνει τα σχόλια στις αναρτήσεις σας, κάτι που βοηθά την αφοσίωση σας.
 12. Είναι να τραβήξετε την προσοχή των αναγνωστών σας καθώς κάνουν κύλιση στις ροές ειδήσεων τους, δομώντας τις αναρτήσεις σας για μέγιστη αναγνωσιμότητα, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προβάλλουν τις ροές ειδήσεων τους και χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για να δουν το LinkedIn. Αυτό σημαίνει τη χρήση συναρπαστικών γραφικών (η χρήση φωτογραφιών σας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να συνδεθείτε με το κοινό σας) και να διασφαλίσετε ότι οι αναρτήσεις σας έχουν πολύ χώρο για να βελτιώσετε την αναγνωσιμότητα αντί για πυκνές παραγράφους. Χρησιμοποιήστε σύντομες προτάσεις και προσθέστε κενό διάστημα τοποθετώντας μια γραμμή μεταξύ κάθε παραγράφου.
 13. Απαντά σε όλα τα σχόλια στις αναρτήσεις σας – ειδικά μέσα στα κρίσιμα πρώτα 60 λεπτά μετά τη δημοσίευση. Το να δημοσιεύεις κάτι στο LinkedIn και να μην ελέγχεις τα σχόλια όλη μέρα ισοδυναμεί με το να βάλεις κάτι στη σόμπα και να φύγεις από το σπίτι σου. Θα καεί, όπως και η ανάρτησή σου.
 14. Έχει να κάνει με την αφήγηση, ώστε να μπορείς να ξεχωρίζεις σε μια θάλασσα ομοιότητας, να δείχνεις τρωτότητα και προσωπικότητα και συγγένεια.
 15. Έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι οι αναρτήσεις σας είναι βελτιστοποιημένες για SEO και σχετικές.
 16. Είναι να εστιάσετε στις τρεις πρώτες γραμμές της ανάρτησής σας για να τραβήξετε την προσοχή του αναγνώστη σας – που είναι ουσιαστικά ο τίτλος σας. Το υπόλοιπο της ανάρτησής σας δεν εμφανίζεται στο κοινό σας – πρέπει να κάνει κλικ στο «δείτε περισσότερα» για να το δει – οπότε κάντε το να θέλει να κάνει κλικ σε αυτό!
 17. Πρόκειται για τη σύνδεση με παράγοντες επιρροής – άτομα με ισχυρά δίκτυα στο LinkedIn που πιστεύουν στο περιεχόμενό σας και θα υποστηρίξουν για εσάς.
 18. Πρόκειται για την παράλειψη συνδέσμων στην ανάρτησή σας (κάτι που βλάπτει την ικανότητά σας να γίνετε viral επειδή το LinkedIn δεν θέλει να απομακρύνετε τους ανθρώπους από την πλατφόρμα του). Αντίθετα, προσθέστε το σύνδεσμο στη νέα περιοχή URL όταν ανεβάζετε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο στην εφαρμογή για κινητά.
 19. Είναι θέμα τύχης – μερικές φορές το περιεχόμενο που πιστεύετε ότι θα γίνει viral δεν το κάνει άλλη δημοσίευση και εκπλήσσεστε. Προσπαθήστε να μάθετε από αυτό.
 20. Και πάνω από όλα είναι να είσαι άνθρωπος και να είσαι ο εαυτός σου. Η μυστική σάλτσα για να γίνεις viral στο LinkedIn είναι να μην προσπαθείς να γίνεις viral, αλλά απλώς να δημιουργείς υπέροχο περιεχόμενο και να είσαι ΕΣΥ.

Τι θα προσθέτατε;

Ακολουθησε με Ίνσταγκραμ, LinkedIn, Κελάδημα και το blog μου. Εγγραφείτε στο my ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για συμβουλές μάρκετινγκ και κοινωνικών μέσων.