Η αλήθεια για το σόλο ταξίδι

Η αλήθεια για το σόλο ταξίδι

Januar 6, 2023 0 Von admin

Το σόλο ταξίδι μπορεί να φαίνεται σαν μια τόσο τρομακτική ιδέα. Το να ταξιδέψετε μόνοι σας σε μια ξένη χώρα και να είστε εντελώς έξω από τη ζώνη άνεσής σας μπορεί να σας τρομάζει, αλλά θα είναι επίσης ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα κάνετε ποτέ για τον εαυτό σας. Έχω πάει σε πολλά σόλο ταξίδια τα τελευταία 12 χρόνια και κάθε εμπειρία μου δίδαξε κάτι νέο για τον κόσμο και τον εαυτό μου.

Δεν μπορώ να συστήσω αρκετά μεμονωμένα ταξίδια!

Κάθισα με τις ταξιδιωτικές vloggers Nadine Sykora της Γεια σου Ναντίν και Raya Encheva του Η Ράγια ήταν εδώ για να συζητήσουμε τις εμπειρίες μας από μεμονωμένα ταξίδια. Εάν σκέφτεστε να κάνετε το πρώτο σας ταξίδι μεμονωμένα και έχετε ανησυχίες και ερωτήσεις, αυτή η ανάρτηση στο blog είναι σίγουρα για εσάς! Από το να μιλάμε για τους φόβους του σόλο ταξιδιού και το αν το να ταξιδεύεις μόνος σου είναι επικίνδυνο μέχρι τα οφέλη του σόλο ταξιδιού, αυτή η ανάρτηση καλύπτει πολλά από όσα θέλεις να μάθεις!

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τα σόλο ταξίδια:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξιδέψετε μόνοι σας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σόλο ταξιδιών. Μπορείτε απλά να ετοιμάσετε την τσάντα σας και να βγείτε από την πόρτα μόνοι σας. Αν συναντήσετε ανθρώπους στη διαδρομή και αποφασίσετε να ταξιδέψετε μαζί τους, είναι υπέροχο. Αλλά, μπορείτε επίσης να φύγετε και να δείτε τον κόσμο μόνοι σας και με τους δικούς σας όρους.

Αν αυτό ακούγεται τρομακτικό, ένα καλό σόλο ταξίδι είναι να συμμετάσχετε σε ένα ομαδικό ταξίδι. Αν και θα συναντήσετε άλλους ανθρώπους, αποφασίζετε να κάνετε αυτό το ταξίδι μόνοι σας, αντί να συναντηθείτε με κάποιον που γνωρίζετε. Με αυτόν τον τρόπο εξακολουθείτε να έχετε την παρέα των άλλων, αλλά έχετε την επιλογή να κολλήσετε στον εαυτό σας εάν το επιλέξετε. Η διαμονή σε ξενώνες, ο εθελοντισμός σε ένα τοπικό έργο, η παρακολούθηση μαθημάτων στον τοπικό προορισμό σας, είναι επίσης μερικοί από τους άλλους τρόπους για να γνωρίσετε άτομα ως σόλο ταξιδιώτη.

Λόγοι για να ταξιδέψετε σόλο

Γιατί η Nadine, η Raya και εγώ αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε μόνοι μας; Εκτός από το ότι ήθελε μια νέα πρόκληση, κανένας άλλος δεν ήταν τόσο πρόθυμος για ταξίδια όσο εμείς. Οι φίλοι μας είτε δεν είχαν χρήματα είτε χρόνο. Αυτό δεν μας εμπόδισε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε όταν ξεκινήσετε να ταξιδεύετε είναι ότι δεν μπορείτε να αφήσετε τις περιστάσεις ή τις προσωπικές αποφάσεις κάποιου άλλου να σας εμποδίσουν να πάρετε τα δικα σου ονειρεμένο ταξίδι.

Ποτέ μην βάζετε τα όνειρά σας σε αναμονή.

Όπως λέει η Nadine για την πρώτη της εμπειρία σόλο ταξιδιού στη Νέα Ζηλανδία σε διακοπές εργασίας, «Αποφάσισα ότι θα πήγαινα μόνη μου. Ήθελα να το κάνω τόσο πολύ και δεν μπορούσα να περιμένω να έρθει κάποιος άλλος».

Ακόμα κι αν είστε σε σχέση ή έχετε οικογένεια, σας ενθαρρύνω να ταξιδεύετε μόνοι σας. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι ταξιδεύετε μόνοι σας ενώ είστε σε μια σχέση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία σας, μπορεί επίσης στην πραγματικότητα να σας κάνει ένα πιο δυνατό ζευγάρι. Αυτό έκανε το μεμονωμένο ταξίδι για τη Siya και εμένα. Και κάθε γονέας μπορεί να χρησιμοποιεί χρόνο για τον εαυτό του κάθε τόσο, χωρίς να νιώθει ένοχος γι‘ αυτό. Το να σας αφιερώνετε χρόνο σε κάνει καλύτερο σύντροφο και γονέα. Αυτό έχω μάθει προσωπικά.

Solo Travel Fears

Οι φόβοι σας για τα σόλο ταξίδια θα εξαρτηθούν από την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σας. Αν έχετε συνηθίσει να μένετε στη ζώνη άνεσής σας και να βρίσκεστε συνεχώς με ανθρώπους, μπορεί να είναι τρομακτικό να βρίσκεστε ξαφνικά μόνοι σας σε ένα περίεργο μέρος για το οποίο δεν γνωρίζετε τίποτα.

Η Nadine λέει ότι συνήθως έχει κατάθλιψη την πρώτη της νύχτα μόνη. Ωστόσο, μετά από μια ή δύο μέρες, ξεπερνά τη λύπη της και ενθουσιάζεται να ταξιδέψει ανεξάρτητα. Οταν Ταξίδεψα μόνος για 4 μήνες μέσω της Ινδίας το 2010, ήταν συντριπτική στην αρχή. Όμως, προσαρμόστηκα γρήγορα και έγινα πιο δυνατός και πιο άνετος πολύ πιο γρήγορα από όσο νόμιζα. Όταν τοποθετείτε τον εαυτό σας στην άλλη πλευρά της ζώνης άνεσής σας, τότε συμβαίνει το μαγικό. Τότε είναι που σε αλλάζουν τα ταξίδια.

Πώς να αντιμετωπίσετε το να είστε μόνοι σας

Πολλοί άνθρωποι μου έχουν πει ότι ο μεγαλύτερος φόβος τους για τα σόλο ταξίδια είναι να μείνουν μόνοι. Εμπιστέψου με; πραγματικά θα δυσκολευτείτε να μείνετε μόνοι όταν ταξιδεύετε επειδή υπάρχουν άλλοι ταξιδιώτες γύρω σας όλη την ώρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν μένετε σε ξενώνες. Μια φορά, έπρεπε να πάω και να κλείσω τον εαυτό μου σε ένα δωμάτιο για να βρω μερικές στιγμές μόνη μου.

Αυτό που είναι υπέροχο με το να περιτριγυρίζεσαι από συνταξιδιώτες είναι ότι έχεις φιλικούς, ανοιχτόμυαλους ανθρώπους για να μιλήσεις και να κάνεις ερωτήσεις για την πόλη/χώρα στην οποία ταξιδεύεις. Η ουσία είναι η εξής: Αν σου αρέσει να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους Ανησυχείς μήπως είσαι μόνος σου, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι θα το κάνεις πάντα συναντάς τόσους υπέροχους ανθρώπους όταν ταξιδεύεις μόνος σου.

Οι κίνδυνοι του σόλο ταξιδιού

Σε όλες τις σόλο ταξιδιωτικές μας εμπειρίες, η Nadine, η Raya και εγώ δεν αισθανθήκαμε ποτέ σε κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, επειδή ταξιδεύουμε μόνοι, νιώσαμε πιο προστατευμένοι επειδή οι άνθρωποι θέλουν να μας βοηθήσουν. Φυσικά, πρέπει να έχετε κοινή λογική και να ακούτε πάντα και να πηγαίνετε με τα ένστικτά σας. Υπάρχουν επίσης ορισμένες χώρες που μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα και ασφαλές να ταξιδέψεις ως μόνη γυναίκα ταξιδιώτης. Όταν ταξιδεύεις μόνος σου, το ένστικτό σου δυναμώνει! Απλώς γίνεσαι πιο συντονισμένος με τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου. Αυτό είναι επιβίωση, και είναι πραγματικά απίστευτο.

Μια κορυφαία συμβουλή από τη Raya είναι μην φοβάστε να ξοδέψετε χρήματα για να ηρεμήσετε. Για παράδειγμα, αν δεν είστε σίγουροι για το πώς θα πάτε με τα πόδια στο σπίτι, πάρτε ένα ταξί. Αν δεν είστε σίγουροι για το τρένο, πληρώστε λίγο παραπάνω και κλείστε ένα εισιτήριο σε καμπίνα υψηλότερης κατηγορίας.

Οφέλη από σόλο ταξίδια

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά πραγματικά μαθαίνεις τόσα πολλά για τον εαυτό σου όταν ταξιδεύεις. Εφόσον δεν έχετε κανέναν άλλον να απευθυνθείτε για να πάρετε αποφάσεις, πρέπει να τα καταλάβετε όλα μόνοι σας. Περνάτε επίσης τόσο πολύ χρόνο με τον εαυτό σας που καταλαβαίνετε πραγματικά τι σας αρέσει και δεν σας αρέσει. Οι φόβοι και οι επιθυμίες σου. Οι μεγαλύτερες επιφάνειές μου ήταν όταν ταξίδευα σόλο. Ως αποτέλεσμα, μεγαλώνετε ως άτομο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι νέες δεξιότητες και ανακαλύψεις που μαθαίνετε στην πορεία διαμορφώνουν το άτομο που θα γίνετε.

Το ταξίδι είναι να μάθεις να νιώθεις άνετα με τα άβολα. Το καταλαβαίνεις αυτό πολύ περισσότερο όταν ταξιδεύεις μόνος σου γιατί μόνο το έχεις εσύ βασίζομαι. Όσο περισσότερο ταξιδεύεις μόνος, τόσο μεγαλώνει η αυτοπεποίθησή σου και συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν τόσα πολλά καταπληκτικά πράγματα εσύ είστε απολύτως ικανοί να το κάνετε μόνοι σας.

Ένα άλλο φανταστικό πλεονέκτημα του μεμονωμένου ταξιδιού είναι ότι σας δίνεται η ευκαιρία να φύγετε με νέους φίλους από όλο τον κόσμο. Εάν ταξιδεύετε με κάποιον που ήδη γνωρίζετε, είναι εύκολο να φύγετε από μια χώρα χωρίς να συναντήσετε κανέναν νέο, επειδή μόλις κάνατε παρέα μαζί του. Από την άλλη πλευρά, τα σόλο ταξίδια σχεδόν σε αναγκάζουν να βγεις έξω και να αλληλεπιδράσεις και να μιλήσεις με ανθρώπους. Μπορεί ακόμη και να καταλήξετε να ταξιδεύετε για μεγάλες χρονικές περιόδους με τους νέους σας φίλους. Ένα από τα καλύτερα μέρη; Έχετε ανθρώπους να επισκεφτείτε ή να μείνετε μαζί τους σε όλες τις άλλες χώρες που θα επισκεφτείτε μια μέρα.

Ελπίζω αυτή η ανάρτηση να σας εμπνεύσει να σχεδιάσετε το επόμενο σόλο ταξίδι σας. Είτε πρόκειται για Σαββατοκύριακο, εβδομάδα, μήνα ή χρόνο, είναι ένα σόλο ταξίδι που συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να ζήσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Κάντε κλικ στην αναπαραγωγή στο παρακάτω βίντεο για να μάθετε την αλήθεια για τα σόλο ταξίδια: