Είναι αυτές οι 9 εταιρείες οι επόμενοι μονόκεροι της νοτιοανατολικής Ευρώπης;

Είναι αυτές οι 9 εταιρείες οι επόμενοι μονόκεροι της νοτιοανατολικής Ευρώπης;

November 24, 2022 0 Von admin

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια περιοχή παραδοσιακά γνωστή στην τεχνολογία για την εξωτερική ανάθεση και το προσιτό ταλέντο μηχανικής, κατάφερε να ανατρέψει την πλοκή τα τελευταία χρόνια.

Τα Βαλκάνια έχουν σημειώσει ανάπτυξη ρεκόρ και την εμφάνιση επιτυχιών scaleup όπως ο ανταγωνιστής Twilio Infobip, κατασκευαστής αυτοκινήτων Bugatti-Rimac και άλλοι μονόκεροι.

Τι γίνεται όμως με τις νεοφυείς επιχειρήσεις με τη δυνατότητα να φτάσουν σε αποτίμηση 1 δισ. $+ στην περιοχή;

Η Sifted συγκέντρωσε μια λίστα με εννέα από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες από τα Βαλκάνια. Η λίστα είναι ένας συνδυασμός κλιμακώσεων με αποδοτική χρήση μετρητών που αυξήθηκαν με περιορισμένα ποσά κεφαλαίου VC, καθώς και εταιρειών που έχουν προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια από ορισμένους από τους πιο γνωστούς επενδυτές στον κόσμο.

Εξετάσαμε εταιρείες που είτε είχαν αξία πάνω από 100 εκατ. ευρώ είτε αυξάνονταν τρεις έως πέντε φορές το χρόνο σε χρήστες ή έσοδα. Οι διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες από πηγές όπως το App Annie και το Crunchbase χρησιμοποιήθηκαν όπου ήταν δυνατόν, σε άλλες περιπτώσεις το Sifted ζήτησε απευθείας από τις εταιρείες.

Φωτομαθηματικά

Μια εκπαιδευτική εφαρμογή B2C με περισσότερες από 320 εκατομμύρια λήψεις παγκοσμίως που επιτρέπει στους χρήστες να σαρώνουν έντυπο κείμενο και χειρόγραφα μαθηματικά προβλήματα χρησιμοποιώντας την κάμερα μιας συσκευής ή να πληκτρολογούν και να επεξεργάζονται εξισώσεις με την αριθμομηχανή τους.

Το Photomath αναλύει τα μαθηματικά προβλήματα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να κατανοούν τις βασικές έννοιες και συχνά να λύνουν τις εργασίες και τις εργασίες τους πιο γρήγορα. Η εφαρμογή είναι πιο δημοφιλής μεταξύ των μαθητών του δημοτικού σχολείου, των γονέων και των δασκάλων τους. Η ομάδα αποτελείται από κατά συρροή επιχειρηματίες με προηγούμενες αποχωρήσεις. Η αξίωση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Damir Sabol για τη φήμη έφερε το ευρυζωνικό Διαδίκτυο στην Κροατία. Το Photomath υποστηρίζεται από τις Menlo Ventures, GSV Ventures και Cherubic Ventures.

Ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα: 29 εκατομμύρια δολάρια
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Νταμίρ Σαμπόλ
Τόπο καταγωγής: Ζάγκρεμπ, Κροατία
Τοποθεσία HQ: Σαν Ματέο, ΗΠΑ
Τι ακολουθεί για την εταιρεία: Δημιουργία εσόδων από το προϊόν.

Ο Γκίντεον κατασκευάζει ευέλικτα αυτόνομα ρομπότ.  Πίστωση: Γκίντεον
Ο Γκίντεον κατασκευάζει ευέλικτα αυτόνομα κινητά ρομπότ. Πίστωση: Γκίντεον

Ο Γκίντεον

Η Gideon είναι μια κροατική εταιρεία που κατασκευάζει ευέλικτα αυτόνομα κινητά ρομπότ. Τα δύο κύρια προϊόντα της είναι το Casey — που χρησιμοποιείται για συλλογή θήκης — και το Trey, ένα αυτόνομο περονοφόρο ανυψωτικό που διαχειρίζεται τις εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης ρυμουλκούμενων. Η εταιρεία υποστηρίζεται από την Koch Disruptive Technologies και την Deutsche Bahn Digital Ventures.

Ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα $37,5 εκατ
Συνιδρυτές: Matija Kopić, Josip Ćesić και Kruno Stražanac
Τόπο καταγωγής: Ζάγκρεμπ, Κροατία
Τοποθεσία HQ: ΗΠΑ
Τι ακολουθεί για την εταιρεία: Μετά από προηγουμένως ανταγωνιστικούς πιλότους στην περιοχή με τους πρώτους υιοθέτες τους Atlantic και Tokić, η εταιρεία σχεδιάζει τώρα να αναπτύξει τη λύση περονοφόρου ανυψωτικού οχήματος Trey, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Πίσω

Αρχικά από το Όσιγιεκ της Κροτίας, η Orqa παράγει συσκευές ακουστικών βίντεο που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ελέγχουν οχήματα όπως τα drones εξ αποστάσεως από τη σκοπιά του πιλότου και κατασκευάζει λύσεις βίντεο εξαιρετικά χαμηλής καθυστέρησης για μη επανδρωμένα συστήματα και τηλεπαρουσία. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Srdjan Kovacevic, ο οποίος έχει ένα υπόβαθρο στη διαχείριση των οικονομικών και συνταξιοδοτικών ταμείων, και ο Ivan Jelušić, ένας κατά συρροή επιχειρηματίας με ιστορικό καταναλωτικών ηλεκτρονικών. Οι επενδυτές της Orqa περιλαμβάνουν την DayOne Capital της Ουγγαρίας και μια σειρά από γνωστούς αγγέλους.

Ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα: €1,7 εκ
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Srdjan Kovacevic
Τόπο καταγωγής: Όσιγιεκ, Κροατία
Τοποθεσία HQ: Δουβλίνο
Τι ακολουθεί για την εταιρεία: Πώληση στην αμυντική βιομηχανία μέσω της κοινοπραξίας Vegvisir. Αυτή η κροατο-εσθονική οντότητα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός συστήματος επίγνωσης της κατάστασης τεθωρακισμένων οχημάτων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Επίκαιρο δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη.

Τρυφερώς

Το Tenderly είναι μια πλατφόρμα blockchain για παρακολούθηση, ειδοποίηση, εντοπισμό σφαλμάτων και προσομοίωση έξυπνων συμβολαίων σε πραγματικό χρόνο στο Ethereum. Η ομάδα συναντήθηκε αρχικά ενώ εργαζόταν στο MVP Workshop, έναν περιφερειακό οργανισμό ανάπτυξης κρυπτογράφησης και Web3. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2019 και από τότε έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια ομάδα με περισσότερους από 60 υπαλλήλους, σύμφωνα με το LinkedIn. Η εταιρεία έχει λάβει επενδύσεις από εξέχοντες επενδυτές όπως η Accel, η Spark Capital, η Coinbase Ventures και η Point Nine Capital.

Ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα: $58,6 εκατ
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Αντρέι Μπέντσιτς
Τόπος καταγωγής και έδρα: Βελιγράδι, Σερβία
Τι ακολουθεί για την εταιρεία: Αν και η ίδια η εταιρεία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τον χειμώνα κρυπτογράφησης, το μεγαλύτερο μέρος της βάσης χρηστών της εταιρείας εξακολουθεί να επηρεάζεται, επομένως η ομάδα χρησιμοποιεί αυτόν τον χρόνο για να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της.

Οργανοστική

Το Orgnostic είναι μια πλατφόρμα αναλύσεων ανθρώπων ως υπηρεσίας που ιδρύθηκε από τον Λούκα Μπάμπιτς, πρώην επικεφαλής των εργασιών ανθρώπων στο Infobip, μια περιφερειακή κλίμακα πριν από την IPO, και τον Igor Bogicevic, πρώην συνιδρυτή και CTO της Seven Bridges Genomics, μιας κλίμακας βιοπληροφορικής. Το Orgnostic βοηθά τις επιχειρήσεις να οργανώσουν και να συνδέσουν όλα τα δεδομένα ανθρώπινου δυναμικού τους σε μια πλατφόρμα και να αντλήσουν πληροφορίες από αυτά τα δεδομένα. Η εταιρεία υποστηρίχθηκε από τους Earlybird, Charlie Songhurst, SC Ventures και Σερβικό συνδικάτο αγγέλων Entrepreneurs.

Ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα: $5,9 εκατ
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Λούκα Μπάμπιτς
Τόπο καταγωγής: Βελιγράδι, Σερβία
Τοποθεσία HQ: Κέιμπριτζ, ΗΠΑ
Τι ακολουθεί για την εταιρεία: Μετά το κλείσιμο πολλών μεγάλων παγκόσμιων εταιρικών λογαριασμών, η ομάδα επικεντρώνεται στη βελτίωση του προϊόντος, καθώς και στην κλιμάκωση του προϊόντος και της εμπορικής της οργάνωσης.

ReversingLabs

Το ReversingLabs είναι μια κλιμάκωση της κυβερνοασφάλειας που επικεντρώνεται στους κινδύνους της αλυσίδας εφοδιασμού λογισμικού. Οι ιδρυτές, Tomislav Peričin και Mario Vuksan, είναι βετεράνοι της κυβερνοασφάλειας. Η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση από τις Crosspoint Capital Partners, JP Morgan, ForgePoint Capital και Prelude.

Ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα: $81 εκατ
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Mario Vuksan
Τόπο καταγωγής: Ζάγκρεμπ, Κροατία
Τοποθεσία HQ: Κέιμπριτζ, ΗΠΑ
Τι ακολουθεί για την εταιρεία: Η εταιρεία διατηρεί την εστίασή της στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της για την αλυσίδα εφοδιασμού λογισμικού και τους κινδύνους ασφάλειας, ενώ επεκτείνει την ομάδα ανάπτυξης στο Ζάγκρεμπ και ωθεί τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ στις ΗΠΑ.

Η ομάδα της Τρεμπλ
Η ομάδα της Τρεμπλ

Τρεμπλ

Η Treblle είναι μια εκκίνηση που γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ που επεξεργάζεται αιτήματα API στην πλατφόρμα της ενώ βοηθά τους προγραμματιστές να κατανοήσουν τι συμβαίνει με αυτά τα αιτήματα. Οι ιδρυτές Vedran Cindric και Darko Blazevic προηγουμένως διηύθυναν ένα κατάστημα προγραμματιστών μέσω του οποίου βίωσαν πολύ πόνο με τα API των πελατών — γεγονός που τους παρακίνησε να ιδρύσουν την εταιρεία. Η εταιρεία συγκέντρωσε έναν γύρο pre-seed από τη Nauta Capital το 2021 και κλείνει σύντομα τον γύρο της Series A.

Ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα: €1,2 εκ
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Βεντράν Σίντριτς
Τόπο καταγωγής: Ζάγκρεμπ, Κροατία
Τοποθεσία HQ: Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Τι ακολουθεί για την εταιρεία: Αφού ενσωμάτωσε πρόσφατα 12 χιλιάδες προγραμματιστές στην πλατφόρμα τους, η Treblle κλιμακώνει και δημιουργεί έσοδα από το προϊόν API της σε εταιρικούς πελάτες.

Διορατικός (παλαιότερα γνωστά ως Workpuls)

Ιδρύθηκε στο Βελιγράδι, το Insightful είναι μια πλατφόρμα παραγωγικότητας εργαζομένων με περισσότερους από 130.000 χρήστες και έναν από τους σημαντικότερους ευεργέτες του Covid και μια στροφή στην απομακρυσμένη εργασία. Η εταιρεία έχει λάβει επενδύσεις από την MHS Capital, τη StartLabs και την τοπική εταιρεία VC South Central Ventures.

Ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα: περίπου $4 εκατ
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Ιβάν Πέτροβιτς
Τόπο καταγωγής: Βελιγράδι, Σερβία
Τοποθεσία HQ: Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Τι ακολουθεί για την εταιρεία: Η Insightful θέλει να διατηρήσει την ανάπτυξη και τη δυναμική καθώς και να επεκταθεί σε νέες αγορές και κλάδους.

Ιδρυτές συνάντησης
Ιδρυτές της Fonoa: Davor Tremac, Filip Sturman, Ivan Ivankovic

Συνάντηση

Εταιρία: Το Fonoa είναι μια πλατφόρμα που βασίζεται σε API για την αυτοματοποίηση των φόρων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η ιδρυτική ομάδα συναντήθηκε ενώ εργαζόταν σε ένα περιφερειακό γραφείο της Uber όπου ανακάλυψαν την ανάγκη για μια φορολογική λύση API που θα χρησιμοποιούσε ακόμη και η Uber. Η Fonoa έχει προσελκύσει επενδυτές όπως η Index Ventures, η OMERS Ventures, η Coatue, η Dawn Capital και η FJ Labs και έχει κερδίσει πελάτες όπως η Uber, η Zoom, η Bolt και η Booking.com.

Ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα: $85 εκατ
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος: Πριν από την Tremac
Τόπο καταγωγής: Ζάγκρεμπ, Κροατία
Τοποθεσία HQ: Δουβλίνο, Ιρλανδία
Τι ακολουθεί για την εταιρεία: Συνέχιση της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου προϊόντων με ταυτόχρονη συμμόρφωση με τη νέα περιφερειακή νομοθεσία.

Η Josipa Majic είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας με έδρα το Ζάγκρεμπ της Κροατίας.