Γνωρίστε τον Kafui Praise, The Ghanaian Documentary Filmmaker Changing Lives

Γνωρίστε τον Kafui Praise, The Ghanaian Documentary Filmmaker Changing Lives

Januar 1, 2023 0 Von admin

Η παραγωγή ταινιών είναι μια τεράστια βιομηχανία και οι περισσότεροι από τους δημιουργικούς πίσω από την κάμερα περνούν απαρατήρητοι, εκτός από μερικούς σκηνοθέτες του Χόλιγουντ. Συναντήσαμε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Kafui Praise, ο οποίος έριξε λίγο φως στο ταξίδι της μέχρι τώρα στη βιομηχανία.

Η Kafui Praise έχει κερδίσει διάφορες διακρίσεις για τη δουλειά της, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη συνεργασία τόσο με τοπικούς όσο και με διεθνείς οργανισμούς που θέλουν να πουν ιστορίες που έχουν σημασία και αλλάζουν ζωές. Κέρδισε το Ghana Startup Award for Arts, Culture and Tourism το 2016 και το 2021 το βραβείο Canon Woman for Change.

kafui έπαινος

Η εμπνευσμένη ιστορία της έχει μεγάλη απήχηση σε πολλούς και ελπίζουμε να μάθετε ένα ή δύο πράγματα από αυτήν την εκπληκτική γυναίκα:

Career Fodder: Είστε ένας διάσημος αφηγητής που έχει κάνει πολλά στη φωτογραφία, το μουσικό βίντεο και τη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ. Θα μπορούσατε να μας πείτε πώς ξεκινήσατε την καριέρα σας;

KP: Το όνομά μου είναι Matilda Dogbatsey και το εμπορικό μου όνομα είναι Kafui Praise. Είμαι δημιουργός ντοκιμαντέρ και φωτογράφος με έδρα την Γκάνα. Αυτό το κάνω εδώ και 8 περίπου χρόνια. Ξεκίνησε με πάθος – την αγάπη για αυτό.

Το να μπορώ να δείξω στους ανθρώπους αυτό που βλέπω μέσα από την κάμερά μου και να βλέπω τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε αυτό είναι ανεκτίμητο. Άρχισαν να με πληρώνουν για αυτό. Έτσι αποδείχτηκε ότι έγινε επιχείρηση.

CF: Ποιο ήταν το σημείο καμπής που σας οδήγησε να στραφείτε από τη φωτογραφία στη δημιουργία ντοκιμαντέρ πριν από τρία χρόνια;

Κ.Π.: Λοιπόν, αφού έκανα φωτογραφία για πέντε χρόνια, στην πραγματικότητα μου έγινε βαρετό. Μου αρέσει να εμπνέομαι και πάντα προσέχω τι νέο υπάρχει και τι πρόκειται να κάνω. Η φωτογραφία έμοιαζε να είναι ο ίδιος κύκλος ξανά και ξανά.

Έτσι αποφάσισα να εμβαθύνω στη δημιουργία ταινιών και να μάθω περισσότερα γι ‚αυτό. Η δημιουργία ταινιών είναι ένα ευρύ πεδίο, υπάρχουν διάφορες πτυχές του και πάντα κάτι να μάθεις.

Υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο να αναπτυχθείς. Με τη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ, είμαι σε θέση να πω ιστορίες πραγματικής ζωής. Έτσι έγινε κάτι που με τράβηξε.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που κάνω έργα για όλους έρχονται επειδή έχουν ιστορίες ντοκιμαντέρ και έχουν αντίκτυπο στην Γκάνα που θέλουν να μάθει ο κόσμος.

CF: Για τι είστε περισσότερο περήφανοι στη δουλειά που έχετε κάνει;

Κ.Π.: Πρέπει να είναι μια συγκεκριμένη φωτογραφία που τράβηξα στο Βορρά… με παιδιά σχολείου. Ήμουν σε ένα ταξί που πήγαινα σε ένα δασικό καταφύγιο για διακοπές μόνο για να δω τους ελέφαντες και άλλα. Αυτά τα παιδιά του σχολείου έτρεχαν πίσω από το αυτοκίνητο στο οποίο ήμουν.

Τράβηξα τη φωτογραφία από τον πλαϊνό καθρέφτη του αυτοκινήτου. Έβλεπες πολλά παιδιά να τρέχουν πίσω από το αυτοκίνητο προσπαθώντας να το αγγίξουν.

Ονόμασα αυτή την εικόνα «Κυνηγώντας το κινούμενο όνειρο».

Κάθε φορά που το βλέπει ο κόσμος, εμπνέεται.

Μέσω αυτής της φωτογραφίας και μιας μαθήτριας, μπόρεσα να πάρω 370 ολοκαίνουργια παπούτσια «TOM» από έναν φιλάνθρωπο για να τα δωρίσω σε δύο σχολεία και ένα ορφανοτροφείο στη Βόρεια περιοχή. ,

Μια ολόκληρη ταινία ντοκιμαντέρ βγήκε από αυτή την εικόνα. Ακόμη και με τα εμπόδια που έχω αντιμετωπίσει για να πραγματοποιήσω τα πράγματα, αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορώ να κοιτάξω πίσω και να χαμογελάσω.

CF: Έχετε καταφέρει τόσα πολλά μέχρι τώρα στην καριέρα σας. Ποιες είναι μερικές από τις φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Κ.Π.: Θέλω να γίνω γνωστή ως μια από τις καλύτερες γυναίκες δημιουργούς ντοκιμαντέρ στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι κάτι που φιλοδοξώ να είμαι.

CF: Εκτός από την επαγγελματική σας δουλειά, ποια είναι μερικά από τα πράγματα που κάνετε για διασκέδαση;

Κ.Π.: Μου αρέσει να βλέπω Netflix στο σπίτι ή να πηγαίνω διακοπές. Μου αρέσει να ταξιδεύω πολύ. Όντας τόσο καλός ο Θεός, παντρεύτηκα έναν άντρα που είναι επίσης φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Έτσι, ταξιδεύουμε πολύ.

CF: Ποια είναι η συμβουλή που δίνετε στους επίδοξους κινηματογραφιστές σε όλη την Αφρική που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν λόγω περιορισμών χρηματοδότησης;

Κ.Π.: Η βιομηχανία των ΜΜΕ είναι ανδροκρατούμενη. Η συμβουλή μου θα πάει ειδικά στις κυρίες. Όποια γυναίκα θέλει να ασχοληθεί με τη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ ή τη φωτογραφία και αισθάνεστε ότι περιορίζεστε στην έλλειψη κεφαλαίων…ή εξοπλισμού, θα έλεγα να ξεκινήσετε με αυτό που έχετε.

Πήρα την πρώτη μου κράτηση γάμου από τη Νορβηγία το 2015, από έναν φίλο στο Facebook τον οποίο δεν έχω γνωρίσει ποτέ προσωπικά, αλλά ακολουθεί τις φωτογραφίες του τηλεφώνου που κοινοποίησα στο Facebook. Εξαιτίας αυτού έπρεπε να πάρω γρήγορα ένα δάνειο για να αγοράσω μια κάμερα γιατί έπρεπε να ετοιμαστώ να καλύψω τον γάμο του όταν τελικά κατέβηκε στην Γκάνα.

Μην περιμένετε να είναι όλα τέλεια. Αναβαθμίστε τον εαυτό σας, μάθετε… να είστε πάντα εν κινήσει. Να είστε ανοιχτοί στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση.

Χτίστε χαρακτήρα γιατί το δώρο σας μπορεί να σας ανοίξει πόρτες, αλλά ο χαρακτήρας θα κρατήσει αυτές τις πόρτες ανοιχτές.

Να είσαι ο καλύτερος σε αυτό που κάνεις.

CF: Ελκύεστε προς την αφήγηση πραγματικών ιστοριών σε αντίθεση με την καθαρά εμπορική δουλειά. Ποιος είναι ο λόγος πίσω από αυτό;

Κ.Π.: Κάνω μουσικά βίντεο και διαφημίσεις επίσης, αλλά αυτό που μου αρέσει πολύ είναι να κάνω ντοκιμαντέρ. Δεν με πειράζει να πάω στο πιο βαθύ δάσος, στο πιο απομακρυσμένο αγρόκτημα ή σε ένα χωριό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα απλώς για να πάω να πω ιστορίες που έχουν σημασία.

Έτσι είμαι παθιασμένος με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ.

Μπορώ να λέω ιστορίες που αλλάζουν τις προοπτικές των ανθρώπων και παραμένουν για πολύ καιρό.

Ο αντίκτυπος που έχουν αυτές οι ιστορίες είναι απλώς συγκλονιστικός γιατί αλλάζει την αφήγηση για τους ανθρώπους, τον θεατή και όσους θέλουν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

CF: Τέλος, ποια είναι η λέξη έμπνευσής σας για τους δημιουργικούς που βρίσκονται εκεί έξω για την πλοήγηση σε αυτόν τον χώρο;

KP: Για όποιον ξεκινάει με τη φωτογραφία, η συμβουλή μου είναι «Εξερευνήστε όλους τους τύπους φωτογραφίας για να ανακαλύψετε αυτό που αγαπάτε και στη συνέχεια δημιουργήστε μια θέση από εκεί».

Δοκιμάστε τα πάντα, δείτε τι σας αρέσει και αναπτύξτε το. Η δημιουργία ταινιών, υπάρχουν διάφορες πτυχές της – έχουμε σκηνοθεσία, παραγωγή, κινηματογράφηση, μοντάζ, εννοιολόγηση, διαβάθμιση χρωμάτων, δημιουργική σκηνοθεσία και πολλά άλλα.

Το να μάθετε τα πάντα θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να κατευθύνετε το πλήρωμά σας, τι πρέπει να κάνετε και πώς να το κάνετε.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της: – www.kafuipraise.com