Γιατί προέκυψε το σύμφωνο Λάκνοου;

Γιατί προέκυψε το σύμφωνο Λάκνοου;

März 16, 2023 0 Von admin

Γιατί προέκυψε το σύμφωνο Λάκνοου;

Διάφοροι λόγοι οδήγησαν στην υπογραφή του Συμφώνου Λάκνοου το 1916.

Πρώτον, η ανατροπή της διχοτόμησης της Βεγγάλης είχε οδηγήσει σε κακές σχέσεις μεταξύ των Βρετανών και των Μουσουλμάνων, καθώς αυτοί (οι Μουσουλμάνοι) είδαν την ανατροπή της διχοτόμησης ως προδοσία των βρετανικών υποσχέσεων ότι η αρχική διχοτόμηση ήταν οριστική. Συνειδητοποίησαν επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις Morley-Minto δεν παρείχαν στους Ινδούς καμία γνήσια φωνή στην κυβέρνηση της χώρας τους. Παρά τις προσπάθειες συνεργασίας με τους Βρετανούς από την εποχή του Sir Syed, οι μουσουλμάνοι έχασαν τώρα την πίστη τους στους Βρετανούς για να τους επιτρέψουν οποιαδήποτε πραγματική πολιτική δύναμη. Αυτές οι κακές σχέσεις οδήγησαν την ML να δηλώσει τον στόχο της για αυτοδιοίκηση. Αυτή η δήλωση έφερε κοντά τον Μουσουλμανικό Σύνδεσμο και το Κογκρέσο, κάνοντάς τους να υπογράψουν το σύμφωνο Λάκνοου.

Δεύτερον, η Jinnah τόνισε ότι η πραγματική πρόοδος της Ινδίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αληθινές και αρμονικές σχέσεις μεταξύ των δύο. Έτσι, λόγω της πειθούς του, και τα δύο μέρη πραγματοποίησαν τις ετήσιες συνεδριάσεις τους το 1916, στο Λάκναου. Ήταν σε μεγάλο βαθμό λόγω της υποστήριξης της Jinnah που συντάχθηκε το σύμφωνο Lucknow. Έδειξε ξεκάθαρα ότι το Κογκρέσο ήταν προετοιμασμένο να συνεργαστεί με την ML, καθώς, για πρώτη φορά, συμφώνησε ότι οι Μουσουλμάνοι είχαν το δικαίωμα να διαχωρίζουν τα εκλογικά σώματα. Επιπλέον, το Κογκρέσο συμφώνησε επίσης να δοθεί το 1/3 των εδρών στα συμβούλια.

Τρίτον, το σύμφωνο συνήφθη αποκλειστικά και μόνο για να υποβάλουν τα κοινά τους αιτήματα στους Βρετανούς ως προς τον τρόπο διακυβέρνησης της Ινδίας. Ζήτησαν να αυξηθεί ο αριθμός των εκλεγμένων εδρών στα συμβούλια και όλες οι επαρχίες να έχουν επαρχιακή αυτονομία. Ο λόγος ήταν ότι και οι δύο συνειδητοποίησαν ότι η συνεργασία ήταν ο μόνος τρόπος για να πείσουν τη βρετανική κυβέρνηση να συμφωνήσει στην αυτοδιοίκηση.

Έτσι, για αυτούς τους λόγους, το Lucknow υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1916.


Δείτε περισσότερες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας για τις Πακιστανικές Σπουδές στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.gceguide.com/resources/notes/pakistan-studies/answers-of-some-selected-questions-pakistan-studies-2059/