Βελτίωση του ηθικού μέσω της εκτίμησης των εργαζομένων

Βελτίωση του ηθικού μέσω της εκτίμησης των εργαζομένων

Januar 6, 2023 0 Von admin

Εκτίμηση εργαζομένων

Το άγχος στο χώρο εργασίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, το έχουμε δει να εκτοξεύεται στα ύψη τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας του COVID-19. Σήμερα, 83% των ενηλίκων Στις ΗΠΑ παλεύουν με το εργασιακό άγχος και το 25% των ανθρώπων λένε ότι η δουλειά τους είναι η νούμερο ένα πηγή άγχους στη ζωή τους.

Αυτό το είδος άγχους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα εντός και εκτός του χώρου εργασίας. Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται συγκλονισμένοι μπορεί να αρχίσουν να χάνουν την παραγωγικότητά τους ή ακόμη και να καταλήξουν να δυσανασχετούν για τη δουλειά τους. Το στρες στο χώρο εργασίας μπορεί επίσης να επηρεάσει την προσωπική ζωή των ανθρώπων και ακόμη και να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Ως εργοδότης, δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς όλους τους στρεσογόνους παράγοντες από τη ζωή των υπαλλήλων σας. Μπορείτε, ωστόσο, να καλλιεργήσετε ένα θετικό, υγιές, ενθαρρυντικό περιβάλλον εργασίας που μπορεί να μειώσει το άγχος και να μειώσει τον κίνδυνο εξάντλησης των εργαζομένων.

Δεν είστε σίγουροι πώς να ξεκινήσετε; Εξετάστε το ενδεχόμενο να εστιάσετε στη βελτίωση του ηθικού μέσω της εκτίμησης. Ας σκάψουμε λίγο βαθύτερα γιατί η ψυχική ευημερία των υπαλλήλων σας είναι τόσο σημαντική και πώς η επίδειξη λίγης αναγνώρισης μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Γιατί έχει σημασία η ψυχική υγεία των εργαζομένων

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια θετική εταιρική κουλτούρα, είναι απαραίτητο να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική ευημερία. Σε μια επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν τους εκτιμούν και η ψυχική τους υγεία υποφέρει, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως:

 • Κατά συνήθεια απουσία
 • Παρουσιασμός
 • Εναλλαγή εργαζομένων
 • Χαμηλή παραγωγικότητα
 • Burnout

Οι εργαζόμενοι που παλεύουν με την ψυχική τους ευεξία μπορεί να καταλήξουν βλάπτει σοβαρά την επιχείρησή σας. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή τους στο σπίτι και να προκαλέσει μεγάλη αγωνία εκτός του χώρου εργασίας. Ευτυχώς, μπορείτε να δημιουργήσετε μια υγιή εταιρική κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα στην ψυχική υγεία κάνοντας μερικές απλές αλλαγές.

Ξεκινήστε ζητώντας από τους υπαλλήλους σας σχόλια. Που παλεύουν; Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο; Πράγματα όπως οι έρευνες και οι ατομικές συνεντεύξεις είναι εξαιρετικά για τη λήψη πληροφοριών από την πηγή.

Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε σημάδια αγώνων ψυχικής υγείας. Δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι ανοιχτοί στο να μιλήσουν για το τι έχουν να κάνουν. Επομένως, να είστε σε επιφυλακή για πράγματα όπως αλλαγές διάθεσης, αλλαγές συμπεριφοράς, αλλαγές στην παραγωγικότητα ή εργαζόμενοι που δεν φαίνονται πλέον να ενδιαφέρονται για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουν. Όσο πιο γρήγορα αναλάβετε δράση και εργαστείτε για να καλλιεργήσετε ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον, τόσο πιο υγιής θα είναι η επιχείρησή σας.

Η Σημασία της Εκτίμησης

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ψυχική υγεία και το ηθικό στο χώρο εργασίας. Από την προσφορά πιο ευέλικτων ωρών μέχρι την ενθάρρυνση συχνών διαλειμμάτων και την παροχή πόρων ψυχικής υγείας στην ομάδα σας, μην περικόπτετε τις γωνίες όταν πρόκειται να δημιουργήσετε το σωστό περιβάλλον.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε το ηθικό και την ψυχική ευεξία είναι να δείξετε στους εργαζομένους σας πόσο τους εκτιμούν. Για να το κάνετε αυτό, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση της ομάδας σας. Ίσως έχετε ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες μακριά από το σπίτι κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα όπως η κοινωνική απομόνωση, προβλήματα σχέσεων, ακόμη και στέρηση ύπνου. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε σε αυτά τα άτομα επιπλέον χρόνο άδειας ή μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας για να περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους.

Εάν έχετε απομακρυσμένους εργαζόμενους, βεβαιωθείτε ότι αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται σε ό,τι συμβαίνει γύρω από το γραφείο. Ακόμη και εκείνοι που έρχονται και κάνουν μια τυπική βάρδια «9-προς-5» θα ωφεληθούν από το να νιώθουν ότι τους κατανοούν και τους εκτιμούν.

Οι ανταμοιβές και η αναγνώριση – ειδικά όταν αισθάνονται προσωπικά – μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που θα δείτε στην επιχείρησή σας εάν αρχίσετε να δείχνετε περισσότερη εκτίμηση συμπεριλάβετε:

 • Βελτιωμένη εταιρική κουλτούρα
 • Ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
 • Καλύτερο ομαδικό πνεύμα
 • Ισχυρή αξία μάρκας
 • Καλύτερες σχέσεις

Το να δείχνεις περισσότερη εκτίμηση δείχνει επίσης ότι είσαι άνθρωπος. Θέλετε να δημιουργήσετε έναν χώρο εργασίας στον οποίο οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να εμφανίζονται καθημερινά. Όταν οι υπάλληλοί σας είναι ευτυχισμένοι και υγιείς, είναι πιο πιθανό να φροντίσουν την επιχείρησή σας με τον ίδιο τρόπο που φροντίζετε κι εσείς. Η θετικότητά τους θα είναι μεταφράστε στους πελάτες σαςκαι η επωνυμία σας μπορεί ακόμη και να γίνει γνωστή για την απίστευτη κουλτούρα σας στο χώρο εργασίας.

Ιδέες για την εκτίμηση των εργαζομένων

Και πάλι, ο τρόπος με τον οποίο δείχνετε αναγνώριση και εκτίμηση πρέπει να ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες των υπαλλήλων σας. Ωστόσο, οι μικρές χειρονομίες και τα δώρα συχνά πηγαίνουν πολύ μακριά. Τελικά, σε ποιον δεν αρέσει να αποκτά κάτι απτό που θα του θυμίζει ξανά και ξανά πόσο εκτιμάται;

Υπάρχουν μερικά δώρα που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου για κάποιο λόγο. Πράγματα όπως τα λουλούδια, οι κάρτες δώρων, ακόμη και τα παραρτήματα της εταιρείας θα εκτιμώνται πάντα. Ωστόσο, μην φοβάστε να σκεφτείτε έξω από το κουτί όταν πρόκειται για τα καλύτερα δώρα για την ομάδα σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Ωστόσο, όταν οι εργαζόμενοί σας καταλαβαίνουν την ώρα και τη σκέψη που πηγαίνει σε ένα δώρο, είναι πιο πιθανό να το λάβουν υπόψη τους.

Με αυτό κατά νου, μερικά από τα πιο μοναδικά ιδέες για δώρα εκτίμησης εργαζομένων περιλαμβάνω:

 • Εισιτήρια εκδήλωσης
 • Αεροπορικά μίλια
 • Μια δωρεά στην αγαπημένη τους φιλανθρωπική οργάνωση
 • Υπηρεσίες ροής
 • Ευκαιρίες εκπαίδευσης ή κατάρτισης
 • Ένα ταξίδι στο σπα

Εάν παίρνετε δώρα για πολλούς υπαλλήλους, το να τα κάνετε όσο το δυνατόν πιο προσωπικά θα πείτε πραγματικά σε κάθε άτομο πόσο πολύ εκτιμάται. Ίσως ένας εργαζόμενος έχει έφηβους στο σπίτι και θα ήθελε μια συνδρομή σε πολλές υπηρεσίες ροής για αυτούς. Ίσως ένα άλλο μέλος της ομάδας να παντρεύτηκε πρόσφατα αλλά δεν κατάφερε να πάει μήνα του μέλιτος. Γιατί να μην τους πάρεις αεροπορικά μίλια; Μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όσο α εξατομικευμένο email ή μια χειρόγραφη σημείωση μπορεί να αλλάξει εντελώς τη μέρα κάποιου και να τον ενημερώσει ότι η σκληρή δουλειά του δεν περνά απαρατήρητη.

Αισθάνεστε ένα θέμα; Η εκτίμηση των εργαζομένων δεν είναι μόνο να πάρεις ένα σωρό τυχαία μικρά δώρα για να μοιράσεις σε ολόκληρη την ομάδα σου. Εάν θέλετε πραγματικά οι υπάλληλοί σας να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν, γνωρίστε τους. Όπως λέει και το παλιό ρητό, είναι η σκέψη που μετράει. Αλλά, όταν μπορείτε να υποστηρίξετε αυτή τη σκέψη με ένα δώρο που λέει «Σε εκτιμώ», είναι πιο πιθανό να έχετε ένα περιβάλλον εργασίας γεμάτο με αφοσιωμένους υπαλλήλους που αγαπούν αυτό που κάνουν.

Η εκτίμηση των εργαζομένων δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση του ηθικού στο χώρο εργασίας και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε και μια θαυμάσια ευκαιρία για να ανταποδώσετε τους υπαλλήλους που κρατούν την επιχείρησή σας ομαλά καθημερινά.